Ez az esztendő a bankcsődöké

MTI
2010. 12. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat újabb bank jelentett csődöt az Egyesült Államokban a héten, így az idén eddig összesen 157 bankot zártak be, többet, mint tavaly egész évben. Az állami betétbiztosítási alap (FDIC) közleménye szerint a hat bank összesen 1,4 milliárd dollár értékű eszköz- és betétállománnyal rendelkezett. Tavaly 140 bank jelentett csődöt az Egyesült Államokban. Legutóbb 1992-ben volt ennyi bankcsőd. Az FDIC előrejelzése szerint a hullám az idén tetőzik.
A betétbiztosítási alap felügyelete alá került eddigi legnagyobb bank a 307 milliárd dolláros eszközállományú Washington Mutual, amely még 2008 szeptemberében dőlt be. A csődbe jutott bankokat az FDIC szanálja, majd vevőt keres rájuk, többnyire sikerrel. A héten bezárt hat bank betétállományának további kezelésére is akadt jelentkező. A betéttulajdonosok vagyonát számlánként 250 ezer dollárig (nagyjából 50 millió forintig) biztosítja az alap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.