Felbukkant Gyurcsány a WikiLeaks-iratokban

Balogh Roland
2010. 12. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felbukkant tegnap Gyurcsány Ferenc neve a WikiLeaks-iratok között. Az exkormányfő egy bakui, 2007. április 27-én írt jegyzetben szerepel. Ebben az ottani volt amerikai nagykövet, Anne E. Derse arról beszélt az azeri energiaügyi miniszterrel, hogy Baku akár el is veszítheti a lehetséges európai földgázmegrendeléseket, ha nem biztosítja a megrendelőket: szándékában áll és képes a megrendelt szállítmányok célba juttatására. Gyurcsányról szólva Derse megjegyzi, április 20-án egy Bryza nevű (feltehetőleg Matthew J. Bryza, a washingtoni külügy európai és eurázsiai ügyekért felelős irodájának egyik volt vezetője) amerikai diplomata találkozik vele Budapesten, hogy négyszemközt tárgyaljanak a Nabuccóról. Az üzenet szerint Magyarország aggódott amiatt, hogy Azerbajdzsán képes lesz-e biztosítani a Nabucco elindításához szükséges mennyiségű földgázt.
Közben mintegy 315 ezer dolláros óvadék fejében tegnap szabadlábra helyezték Julian Assange WikiLeaks-vezért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.