Félezer milliárdnyi aknák a büdzsében

Munkatársunktól
2010. 12. 30. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány által hozott rendkívüli intézkedések nélkül a hét százalékot is meghaladta volna idén az államháztartási hiány – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapjára tegnap kitett dokumentumban. A tárca anyagából kiderült, hogy a két akcióterv összesen két százalékponttal csökkentette a deficitet. A bankadó és a költségvetési megtakarítások 307 milliárd forinttal javították a büdzsé helyzetét, miközben a társaságiadó-csökkentés 105 milliárd forintba került; vagyis az első akcióterv 202 milliárd forint pluszbevételt eredményezett. Az ágazati különadókból 161 milliárd forint, a kötelező magán-nyugdíjpénztári hozzájárulások állami pillérbe tereléséből 60 milliárd többletbevétel származott a második akcióterv keretében.
Az előző kabinet még 0,9 százalékos gazdasági visszaeséssel számolt, ezzel szemben 2010-ben várhatóan 1-1,3 százalékkal nő a bruttó nemzeti termék (GDP), ami további kétszázmilliárd forint bevételt jelent a kasszának. Ennek hatása az akciótervekkel és a Moltól váratlanul érkező 32 milliárdos bányajáradék-befizetéssel is kevésnek bizonyult, ezért a kormány decemberben további 100 milliárdos költségcsökkentésről döntött. Az összesen félezermilliárd forintnyi „probléma” a várható adóbevételek túlbecsléséből, a kiadások alultervezéséből, számos kiadás „kifelejtéséből”, egyes adó-visszatérítések 2010-re történő áttolásából keletkezett.
Az MSZP–SZDSZ-kormány által hátrahagyott költségvetés 3,8 százalékos hiánycélját a Költségvetési Tanács, a Nemzetközi Valutaalap, a Magyar Nemzeti Bank is tarthatónak vélte. Érdekes, hogy az egymilliárdos pénzügyi keretből felállított tanács (a jövőben ennek tizedéből gazdálkodhat az intézmény a kormánypárti képviselők által megszavazott módosító indítvány értelmében) mindössze a hiány 0,4 százalékpontos túllépését vetítette előre. Ezzel szemben az ellenőrző grémium lényegesen kritikusabb volt az új kormánnyal szemben, annak ellenére, hogy az Orbán-kabinet intézkedéseinek következtében végül tartható a 3,8 százalékos hiánycél idén, és jövőre az uniós csatlakozásunk óta első ízben teljesítjük a három százalék alatti hiányt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.