Fennmaradhat a földeladási moratórium

Dénes Zoltán
2010. 12. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Értesülésünk szerint az Európai Bizottság ma fogja bejelenteni, hogy hozzájárul hazánk külföldiek földvásárlását tiltó szabályozásának újabb hároméves fenntartásához. Az eredeti megállapodás értelmében az úgynevezett földvásárlási moratórium 2011 májusában járt volna le, de lehetőségünk volt ennek hároméves meghosszabbítását kérni. E lehetőséggel a magyar kormány már az év elején élt. Hazánk egyik fő érve az volt, hogy a magyar földár továbbra is töredéke a nyugat-európainak, így reális a veszély, hogy az itthoni termőföldeket felvásárolják a külföldiek. Mindemellett – érvelt a hazai agrárkormányzat – továbbra is fennáll a régi tagországok és a hazai gazdálkodók közötti támogatási szintkülönbség.
A pozitív döntést korábban már előre jelző Bruxinfo.hu november végén számolt be arról, hogy Brüsszelt vélhetően az is befolyásolja a döntés meghozatalakor, hogy az ellenérdekelt oldalról nem nehezedett rá erős nyomás a hosszabbítás elvetése érdekében. Emellett a földügy egyike volt a magyar kormány prioritásainak, amelyeket még júniusi brüsszeli találkozójuk alkalmával a magyar miniszterelnök nyomatékkal José Manuel Barroso bizottsági elnök figyelmébe ajánlott. Mindezt Ángyán József, a vidékfejlesztési tárca államtitkára is megerősítette az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának múlt heti ülésén, mint mondta, Orbán Viktor miniszterelnök erőteljes lobbit fejtett ki az ügy érdekében. A Bruxinfónak nyilatkozó megfigyelők arra is felhívták a figyelmet, hogy az Európai Bizottságnak nagyon komoly érvekkel kellett volna megindokolnia, hogy miért nem engedélyezni a hosszabbítást. Ángyán József korábban azt is kijelentette, hogy a hároméves időszakban egy olyan földtörvényt dolgoznak ki, amely a hazai gazdálkodókat fogja szolgálni, és a francia vagy holland rendszerhez hasonlóan lényegében lehetetlenné teszi a külföldi, befektetési céllal földet vásárolni szándékozó spekulánsok megjelenését a földpiacon.
A földértékesítési moratórium további hároméves fennmaradásával a jelenlegi kormány lehetőséget kapott arra, hogy megágyazzon a már bejelentett birtokpolitikai stratégiai célkitűzéseinek. Az agrárkormányzat korábban már kifejtette legfontosabb elképzeléseit. Eszerint legfőbb célja a vidék megtartó erejének erősítése, ennek megfelelően a fiatal gazdák földhöz juttatása, a családi gazdálkodások kialakításának megerősítése. Ennek érdekében felvetődött az is, hogy a kormány bérelhetővé tenne állami földeket olyan, vidéken letelepedő, életvitelszerűen mezőgazdasági tevékenységet folytató családok számára, amelyek kötelezettséget vállalnak a gyermekvállalással, s a gazdál-kodással kapcsolatban.
A kormány birtokpolitikájának gyakorlati végrehajtásáért az ismét önálló szervezetként működő, a Vidékfejlesztési Minisztérium felügyelete alá tartozó Nemzeti Földalapkezelő Szervezet a felelős. Információink szerint e szervezet birtokpolitikai tanácsa már meg is alkotta a középtávú stratégiai tervét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.