Fő feladat az alkotmányosság védelme

Az ügyészség tegnapi vezetői értekezletén Kövér László, az Országgyűlés elnöke beiktatta hivatalába Polt Péter megválasztott legfőbb ügyészt. A házelnök beszédében azt hangsúlyozta, hogy az ügyészi szervezet függetlensége megerősödött.

Swendt Pál
2010. 12. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar ügyészség múltja és jelene garanciát nyújt arra, hogy a szervezet sikerrel végzi majd a rá váró feladatokat, megfelel a jövő évi uniós elnökséggel jelentkező kihívásoknak és a motorja lehet az európai közösség ügyészi integrációjának – mondta Polt Péter a szervezet ünnepi vezető értekezletén, miután Kövér László házelnök beiktatóbeszédével elfoglalta hivatalát. A legfőbb ügyész legfontosabb feladatok között sorolta a törvények tiszteletét, az alkotmányosság védelmét, valamint a jogállam építését, és úgy fogalmazott: nem hat hónapra tervezünk, de nem is kilenc évre, mi Magyarország ügyészségét tervezzük, és folyamatosan építjük.
Kövér László köszöntőjében utalva arra, hogy Polt Péter korábban már betöltötte ezt a tisztséget, azzal fordult a legfőbb ügyészhez: ön már küzdött a bűn ellen és helytállt. Kérem, tegye meg ezt újra. A házelnök arról szólt, hogy a megerősített ügyészség feladata lesz az a rendteremtés, ami a békeidőben kialakult háborús viszonyokat felszámolja. Szavai szerint az embereknek elegük van abból, hogy az előző kormányok lábbal tiporták az alkotmányosságot, törvénysértő módon használták a rendőrséget és széthordták a közös vagyont.
Mint mondta, az elmúlt időszakban napvilágot látott riogatásokkal ellentétben az elfogadott törvénymódosításokkal a parlament minden eddiginél nagyobb függetlenséget biztosított az ügyészségnek.
Kövér László emlékeztetett, hogy a T. Ház lemondott a legfőbb ügyész interpellálásának jogáról, megerősítette megbízatásának legitimitását, annak tartamát kilenc évre meghosszabbította, és korlátozta az ügyészség tevékenységét szabályozó szolgálati törvény módosításának lehetőségét. A házelnök kijelentette: az Országgyűlés biztosítja az ügyészség számára a szükséges létszámemelést és bővíti a szervezet pénzügyi lehetőségeit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.