Fokozott védelmi készültség a Tiszánál

Vigh Dániel
2010. 12. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább nőtt a belvízzel elöntött terület nagysága – tudta meg lapunk az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivőjétől. Petróczi Tímea tájékoztatása szerint jelenleg több mint 315 ezer hektárt borít belvíz, ebből 172 ezer hektár a vetés, szántó. Szabolcs-Szatmár-Bereg, Csongrád, Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar megyékben a legsúlyosabb a helyzet, itt másod-, illetve harmadfokú a készültség. Nyíregyházán a magas talajvízszint harminc lakóházat veszélyeztet. Nőtt az elöntött terület nagysága Békés megyében, már mintegy 58 ezer hektár van víz alatt.
Decemberben az országra hullott csapadékmennyiség miatt kialakult nagyfokú ár- és belvízveszély miatt 13 megye 274 településén folyik a védekezés. Közel 3000 ember dolgozik a szivattyúknál, munkagépeknél és a 13 ezer homokzsák mellett. Az OKF szóvivője szerint több mint tizenkétezer ember és közel ötezer magánépület van veszélyben. Hozzátette, eddig összesen ötvenkét főt kellett kitelepíteni a belvízzel sújtott területekről; tegnap tizenháromra emelkedett azoknak az embereknek a száma, akiknek el kellett hagynia otthonát Bács-Kiskun megyében.
Jelenleg a folyók fő védvonalain 2230 kilométer hosszon védekeznek. Harmadfokú árvízvédelmi készültség van 406 kilométernyi töltés és part mentén, a Tiszán Dombrád és Tiszafüred között, a Bodrogon, valamint a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán – tudatta Petróczi Tímea. A Dombrádnál tetőző tiszai árhullám egyre jobban érezteti hatását a folyó középső szakaszán is. Hozzátette: a hideg idő és a lefagyások miatt egyelőre nem romlott tovább a belvízhelyzet, de hosszan elnyúló, stagnáló védekezésre kell számítani, amelyet az érkező csapadék súlyosbíthat. Vas megyében jelentősen javult az állapot, itt a védekezésről a megelőzésre került a hangsúly, megkezdték a csapadékgyűjtő csatornák és vízelvezető árkok kitisztítását, az uszadék eltávolítását. A prevenció, a csatornák karbantartása sokkal olcsóbb és egyszerűbb, mint a már betört vizet kiszivattyúzni – hangsúlyozta a szóvivő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.