Gázmérgezés végzett egy családdal

Hírösszefoglaló
2010. 12. 30. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hetven év körüli házaspár és két felnőtt fiuk vesztette életét tegnap virradóra Pakson, a család Szőlőhegy utcai házában. Halálukat feltehetőleg szén-monoxid-mérgezés okozta – közölte a városi rendőrkapitány az MTI-vel. A tragédiát a családfő egyik munkatársa fedezte fel, miután a férfi nem ment be dolgozni és a telefonját sem vette fel. A rendőrök feltörték az ajtót és ezután találtak a holttestekre.
Huszár Tibor, a Caminus Tüzeléstechnikai Kft. ügyvezetője az MTI-nek elmondta, hogy cégüknél egy gázkészülék és kémény használatát regisztrálták. Utóbbit a kollégája márciusban ellenőrizte, akkor a kémény átjárható volt. Hozzáfűzte, hogy szilárdtüzelésű kazán is volt a házban, amelyet az elsődleges szemle megállapítása szerint, „szemmel láthatóan” vasárnap is használtak. A szakember kifejtette, hogy nem külön kéménybe, hanem ugyanabba a füstcsőbe kötötték a szilárdtüzelésű kazánt, amelybe a gázkazánt is. A cső feltehetőleg emiatt dugult el, és telítődött mérgező gázzal a kétszintes épület.
Két alapvető oka lehet a szakemberek szerint az ilyen jellegű tragédiáknak: az égési és a szellőző levegő hiánya, illetve a meglévő nyílások szabálytalan elhelyezése, lezárása, valamint a gázkészülék évenként esedékes, gépkönyv által is előírt karbantartásának, tisztításának elmaradása – tájékoztatta korábban lapunkat a rendőrség. A szén-monoxid-mérgezés tüneteiként a szervezetbe kerülő mennyiségtől függően fejfájás, szédülés, hányinger, görcsök jelentkezhetnek, a magas koncentráció pedig rövid időn belül halált okoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.