Gestapótól vett át ügynököket az amerikai CIA

Balogh Roland
2010. 12. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A második világháborút követően az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) több, korábban a Gestapónak dolgozó náci háborús bűnöst is megvédett, majd alkalmazott a hidegháború idején – derült ki egy tegnapi, amerikai történészek által elkészített jelentésből. Richard Breitman, a tanulmány egyik társszerzője szerint a több mint egymillió, titkosítás alól feloldott dokumentumból kiderült, a CIA a kommunisták elleni harcra használta fel az évekig a Cégnek dolgozó volt Gestapo-ügynököket. A washingtoni Amerikai Egyetem kutatója szerint a CIA tisztában volt azzal, merre bujkál Adolf Eichmann, a „holokauszt adminisztrátora”. George Little, a CIA szóvivője szerint a hírszerzésnek nem volt olyan programja, amely védelmet nyújtott volna az egykori náci háborús bűnösöknek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.