Gyanúsított lett Keller László

November végén gyanúsítottként hallgatta ki Keller Lászlót, a Miniszterelnöki Hivatal korábbi közpénzügyi államtitkárát a Központi Nyomozó Főügyészség. A volt szocialista országgyűlési képviselőt a vádhatóság hivatali visszaéléssel gyanúsítja.

Dénes Zoltán
2010. 12. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyanúsítottként hallgatta ki Keller László korábbi szocialista közpénzügyi államtitkárt és országgyűlési képviselőt a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) – értesült a Magyar Nemzet. Megkeresésünkre Fazekas Géza, a nyomozó ügyészség szóvivője – név említése nélkül – arról számolt be, hogy november 30-án hivatali visszaélés bűntettének alapos gyanúja miatt hallgatták ki a Miniszterelnöki Hivatal egyik korábbi államtitkárát. Mint mondta, az ügy 2004 végére nyúlik vissza, amikor is a vádhatóság megállapítása szerint, a volt államtitkár kihasználva pozícióját vizsgálatot indított egy Somogy megyei vadászat ügyében. Akkor az ügyészség kénytelen volt felfüggeszteni a nyomozást, mivel az Országgyűlés nem szavazta meg az illető mentelmi jogának felfüggesztését, így nem lehetett kihallgatni. Ebből nem volt nehéz kikövetkeztetni, hogy a gyanúsított nem más, mint Keller László, a volt szocialista országgyűlési képviselő, Medgyessy Péter miniszterelnök kormányának közpénzügyi államtitkára. Fazekas Géza tájékoztatása szerint a főügyészség megállapította, hogy az MSZP-s politikus, visszaélve hivatali helyzetével, a jogszerűség látszatát keltve, jogosulatlan adatgyűjtést folytatott, az így megszerzett információkat pedig politikai célokra használta fel.
Kérdésünkre a vádhatóság szóvivője kifejtette, hogy mivel a volt képviselő az idei országgyűlési választásokon nem szerzett mandátumot, az ügyészség nyáron a nyomozás folytatásáról rendelkezett. Ennek keretében idézték be gyanúsítottként még november elején a korábbi államtitkárt, és hallgatták ki a hónap végén. A KNYF megállapította: a volt államtitkár az említett 2004-es vizsgálódása idején számos adatot kéretett be, köztük személyesnek minősülőket is. Több hivatal is felhívta az államtitkár figyelmét arra, hogy nem jogosultak ezen adatokat továbbítani, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt., illetve a Honvédelmi Minisztérium pedig konkrétan megtagadta az adatszolgáltatást. Később az adatvédelmi ombudsman is jogellenesnek nevezte az adatgyűjtést. Információink szerint Keller László a somogyi földművelésügyi hivataltól a megye üzemi vadászterületeinek vadászati naplóiról és trófeabírálati összesítőiről készült másolatokat 2000. január 1-jéig visszamenőleg kérette be.
Fazekas Gézától megtudtuk még, hogy a főügyészség megállapítása szerint a megkeresések nem tartalmazták az adatkérések célját, illetve a törvényi hivatkozást sem, ami alapján ezen személyes adatokhoz kívánt jutni. A begyűjtött adatok viszont alkalmasak voltak arra, hogy személyes kapcsolatokat és gazdasági érdekeket térképezzenek fel. Tehát – tette hozzá – a hivatali visszaéléssel gyanúsított korábbi közpénzügyi államtitkár a szóban forgó adatokat nem volt jogosult kezelni. Azok begyűjtésekor a jogszerű hatósági intézkedés látszatát igyekezett kelteni, a törvénytelen vizsgálódás eredményét pedig politikai célokra igyekezett felhasználni. Az államtitkár eljárása több cégnek gazdasági hátrányt, érdeksérelmet okozott. Az ügyészség szóvivője kitért arra is, hogy a gyanúsítás ellen a közpénzügyi államtitkár panasszal élt, és megtagadta a vallomástételt.
Keller László nevéhez fűződik a legtöbb sikertelen feljelentés az előző ciklusból, sőt ténykedése a magyar parlamentarizmusban lényegében egyedülállónak tekinthető. A volt szocialista képviselő a Budapesti Műszaki Egyetem diákjaként a felsőoktatási intézmény KISZ-alapszervezetének vezetőjeként kezdte politikai pályafutását, 1985-ben belépett a Magyar Szocialista Munkáspártba, majd ennek átalakulása után tagja maradt a Magyar Szocialista Pártnak.
A polgári kormány távozása után, a 2002-es kormányváltáskor Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök nevezte ki a Miniszterelnöki Hivatal égisze alatt felállított közpénzügyi államtitkárság élére. Miután posztján megbukott, 2006-ban Törökbálinton polgármestere lett, ám e pozíciót is csak valamivel több mint egy évig tölthette be, mert e téren is kudarcot vallott. A 2008-ban lezajlott kormányátalakítás idején a Pénzügyminisztérium politikai államtitkárává nevezték ki, amely posztot 2009-ig töltötte be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.