Gyenge megállapodás Cancúnban

2010. 12. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyenge megállapodáscsomag elfogadásával ért véget az ENSZ-klímacsúcs a mexikói Cancúnban. Az eseményt folyamatosan figyelemmel kísérő Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) szerint a megállapodás ugyan megakadályozta a tárgyalások összeomlását, de a tartalmi része elbukottnak tekinthető.
A Föld Barátai hálózat magyar tagszervezete szerint az EU ígéretei ellenére nem játszott vezető szerepet, inkább arra használta a klímatárgyalásokat, hogy lobbizzon a szén-dioxid-piacok kiterjesztéséért.
A zöldek felhívják a figyelmet arra, hogy a most elfogadott csomag akár öt Celsius-fokos globális hőmérséklet-emelkedést is megenged, miközben a tudomány állása szerint a kétfokos emelkedés is kritikus és katasztrofális következményekkel járhat. A csomagban hiába állítják fel a zöld klímaalapot és hiába ismerik el, hogy a jelenleginél nagyobb kibocsátáscsökkentési célokra van szükség, a valódi, hatásos éghajlatvédelmi lépések még mindig hiányoznak.
Az MTVSZ elfogadhatatlannak tartja a Világbank szerepét a klímafinanszírozásban és a szén-dioxid-piacok kiterjesztését is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.