Gyors döntésekkel a válság kiszélesedése ellen

A válság kiszélesedését gyors és helyes döntésekkel akadályozhatják meg a politikusok, ebben legfontosabb szövetségeseik a tudósok, kutatók – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke tegnap a Gábor Dénes-díj Parlamentben rendezett díjkiosztó ünnepségén. Pálinkás József, az MTA elnöke arról beszélt, tovább nem halasztható a tudományfinanszírozás rendbetétele.

2010. 12. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kövér László Gábor Dénest idézte, aki szerint a jövőt nem ismerjük ugyan, de képesek vagyunk feltalálni. – A jövő feltalálása annál inkább fontos dolog, mert láthatjuk, hogy az a fajta technológiai kultúra és a hozzá kapcsolódó technológiai szemlélet, amely az elmúlt két és fél évszázadban a fejlődés egyik tényezőjeként kialakult, súlyos válságba került. (…) E válság természete elsősorban abból adódik, hogy ez a fejlődés nem fenntartható sem ökológiai, sem gazdasági, sem társadalmi szempontból. A világ döntéshozóinak gyorsan kell cselekedniük, hogy elkerülhessük a válság kiteljesedését – emelte ki Kövér László.
Pálinkás József értelmetlennek nevezte, hogy az alapkutatásokban prioritásokat jelöljünk ki, a születő eredmények gazdasági haszna előre nem látható. A bankkártyák biztonságát például ma egy Gábor Dénes nevéhez fűződő felfedezés garantálja, pedig kutatásai során a tudós biztosan nem ezt a célt tűzte maga elé – fejtette ki. Rámutatott, a Magyarországon születő tudományos eredmények 80 százalékát hat egyetem és az MTA kutatóintézetei produkálják. Hangsúlyozta, a pályázati rendszert rendbe kell tenni, a meglévő tudományos műhelyek rendelkezésére álló forrásokat növelni kell, ahol pedig nem születnek ilyenek, oda nem kell innovációs pénzeket kihelyezni. Hangsúlyozta, ha Magyarország nem tudja hozzátenni a magáét a világ tudományos eredményeihez, nem is részesedhet kellőképpen a másutt elért tudományos teljesítményekből.
A műszaki-tudományos innovációért járó, a Novofer Alapítvány által létrehozott Gábor Dénes-díjat az idén 22. alkalommal osztották ki. A díjazottak (fotónkon balról jobbra): Gerse Károly gépészmérnök, Szépvölgyi János vegyészmérnök, Krausz Ferenc fizikusprofeszszor, az In Memoriam Gábor Dénes díszoklevél elismertje, Czitrovszky Aladár fizikus, Sperlágh Beáta általános orvos, Prószéky Gábor programozó matematikus, Kéri György vegyész, Szabó Sándor holográfus és Bedő Zoltán agrármérnök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.