Gyulafehérvár

2010. 12. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Romániában ma munkaszüneti nap van, nemzeti ünnepét tartja az ország. 1918 óta december elseje a románságnak az öröm napja – nekünk szomorú mementó. Kilencvenkét évvel ezelőtt ezen a napon mondta ki a Gyulafehérvárra összehívott nemzetgyűlés Erdély csatlakozását a román királysághoz, voltaképpen Nagy-Románia létrejöttét. Mikes Imre 1996-ban Sepsiszentgyörgyön megjelent munkájában (Erdély útja Nagy-Magyarországtól Nagy-Romániáig) egyebek közt így ír a fájdalmas napról: „Az állomásra egymás után robognak be a vonatok. A Károlyi-kormány ingyen bocsátotta rendelkezésre az üres szerelvényeket. A széthulló Magyarország technikai segítséget nyújtott az elszakadáshoz. A végtelen naivság politikája volt ez. Azt mozdította előre, amit nem óhajtott. Ami ellen kézzel-lábbal, szíve vérével küzdött. Így virradt fel 1918. december elseje. Az elszakadás napja.” És ez az a nap, amellyel azóta is sokan teszik próbára a békediktátum csonkolta ország lakóinak érzékenységét.
A félresikerült Károlyi Mihály szobrot kapott a hálás történelemhamisítóktól. A mai zsiványoknak már nehezebb a dolguk, Alföldi Róbertnek is… A fals színházdirektor vagy nem ismeri a magyar történelemnek ezt a szakaszát, vagy ha ismeri is, a lelkét hidegen hagyja. Bármelyik változat igaz, a riasztó ember semmiképpen sem való a Nemzeti Színház élére. Szervezhet celebvetélkedőket, dirigálhat show-műsorokat, polgárpukkasztó esteket – az ország legelső teátrumának élén (bár utóbb lefújta a Nemzetibe tervezett román vigadalmat) nincs helye. Alföldit kifütyültük. Függöny.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.