Gyurta ezüstje, Cseh kudarca, Lochte rekordja

Munkatársunktól
2010. 12. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurta Dániel megszerezte a magyar küldöttség első érmét a Dubajban zajló rövid pályás úszó-világbajnokságon. Az 50 méteres medencében olimpiai ezüst-, világ- és Európa-bajnoki aranyérmes sportoló 200 méter mellen végzett a második helyen 2:03.47 perces idővel. Gyurta rossz szokása szerint tegnap is kicsit beragadt a rajtnál, ám 50 méternél már az élbolyban haladt. Az Ázsia-bajnok, japán Tomita Naoya valamivel a többiek előtt úszott, az utolsó hosszon Gyurta nagyszerűen finiselt, de nem tudta befogni Tomitát, aki 2:03.12-vel, tehát a magyar úszót 35 századdal megelőzve nyert. Az időeredmények alapján mellúszásban különösen nagy előnyt jelenthetett a már betiltott szuperdressz, hiszen még abban tempózva Gyurta állította fel a világcsúcsot 2:00.67-tel, ami egyelőre nincs veszélyben.
Tegnap két magyar döntős volt még, 200 méter női hátúszásban Jakabos Zsuzsanna 2:06.74 perccel a nyolcadik, 100 méter vegyesen Verrasztó Evelyn 1:00.19 perccel a hatodik lett. Utóbbi eredmény kissé csalódás, egy hónappal ezelőtt az eindhoveni Eb-n Verrasztó 59.53-mal nyert, ugyanezzel az idővel Dubajban holtversenyben harmadik lett volna. Noha az Eb után a magyarok, versenyzők és edzők egyaránt, úgy értékeltek, a csúcsformát a vb-re időzítik, a jelek szerint ez nem sikerült.
Azután, hogy 400 vegyesen csupán hatodikként ért célba, Cseh Lászlónak 200 vegyesen nem lehettek vérmes reményei. 1:55.47 perccel a tizedik legjobb időt úszta a délelőtti selejtezőben, így nem jutott a fináléba. Hasonlóan járt a 400-on negyedik Verrasztó Dávid, 1:56.29-cel a 16. helyen zárt. A délutáni döntő magyarok nélkül is élményszámba ment. Az amerikai Ryan Lochte csakúgy, mint 400-on, itt is világcsúcsot repesztett, 1:51,55 volt a régi, s 1:50.08 az új rekord.
Cseh László úgy értékelt, az úszásával nincs gond, ám a fordulóknál hátrányba kerül a többiekkel szemben. A háromszoros olimpiai ezüstérmes ugyanakkor fogadkozott, hogy harmadik számában, 200 pillangón odateszi magát.
Gyurta Gergely 400 m gyorson szállt harcba a fináléért, de 3:45.19 perces ideje csak a 15. helyhez volt elegendő. Mutina Ágnes nem állt rajthoz a nők hasonló számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.