Harcias választás

Koszovóban vasárnap előre hozott parlamenti választásokat tartottak, az első választásokat, amióta Európa legfiatalabb állama 2008 februárjában elnyerte függetlenségét. A szavazást szigorú biztonsági intézkedések közepette rendezték, hatezer rendőr gondoskodott a rendről, ám még így is voltak szórványos incidensek.

Sebestyén Imre
2010. 12. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonkilenc szervezet és polgári csoportosulás – köztük nyolc szerb és egy montenegrói lista – 1260 jelöltje versengett a mandátumokért a 120 fős pristinai törvényhozásban. A szerbeknek már eleve szavatolt tíz mandátum, a többi kisebbségi közösségnek pedig összesen ugyanannyi. A szerb kisebbség tagjai egyébként minden eddiginél nagyobb számban vettek részt a voksoláson annak ellenére, hogy Belgrád a választások bojkottját tanácsolta.
Leposavic térségében félszáznyi szerb gyűlt össze tiltakozni az ottani választások ellen, azaz hogy megakadályozza nemzettársai szavazását. Ugyanott egy másik incidens is történt, amikor robbanószerkezetet dobtak egy szavazóhelyre. Besim Hoti helyi rendőrségi szóvivő elmondta, két szerb személyt letartóztattak, s kihallgatásra Zvecanba szállítottak. Strpcénél ugyancsak incidensek voltak, ott szintén szavazóhelyet ért szerb támadás. Ezt megerősítette Agim Gashi, a koszovói rendőrség képviselője is. A szavazóbizottság egyik tagja sérüléseket szenvedett, ám a voksolás, ha nem is zavartalanul, de folytatódott. Zubin Potokban lőfegyvert is használtak a támadók. Tegnapra virradó éjszaka a KFOR katonái által használt épület ellen hajtottak végre támadást, ott csak anyagi kárról számoltak be.
Az incidensek egy része a szerbek közötti leszámoláshoz tartozott. A belgrádi állásfoglalást támogató koszovói szerbek ugyanis nem tudják elfogadni, hogy nemzettársaik részt vegyenek olyan választásban, amelyet az általuk el nem ismert pristinai hatóságok szerveznek. Oliver Ivanovics, a szerb kormány Koszovó-ügyi minisztériumának államtitkára arra figyelmeztetett, hogy a választás megoszlást idéz elő a szerb közösségben.
Hashim Thaci kormányfő Koszovói Demokrata Pártját tartják a legesélyesebbnek a győzelemre. Legnagyobb ellenlábasa volt koalíciós partnere, a Fatmir Sejdiu volt elnök vezette Koszovói Demokratikus Liga.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.