Hat vonalon jár hét végétől ismét a vonat

Bodacz Péter
2010. 12. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

További hat vasúti vonalszakaszon indult újra a személyszállítás a decemberi menetrendváltással a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) döntése alapján. Mint arról a tárca beszámolt, szombaton a Fehérgyarmat–Zajta és a Kocsord alsó–Csenger viszonylatokon indult meg ismét a közlekedés, míg tegnaptól az Esztergom–Almásfüzitő, Börgönd– Sárbogárd, Gordisa–Komló, Abaújszántó–Hidasnémeti vonalakon lehet újfent utazni. A minisztérium döntése alapján összesen 165 kilométeren indult újra a személyszállítás és 43 település mintegy 135 ezer lakosának közlekedési lehetőségei bővültek. – A júliusi első körben újraindított öt viszonylattal együtt az idei változások nyomán 375 kilométeren közlekedhetnek újra vonatok. A nagyvárosoktól a Kecskemét környéki tanyavilágig így 75 település 485 ezer lakosa választhatja ismét a vasutat úti célja eléréséhez – derül ki az NFM közleményéből.
A decemberi menetrendváltással a Heves megyei Szilvásvárad–Putnok viszonylaton is újraindulhatott volna a személyforgalom, a tavasz-nyári rendkívüli esőzések és árvíz azonban súlyos károkat okoztak itt. Ez a szárnyvonal várhatóan jövőre nyílhat meg. A tárca emlékeztetett: az országgyűlés által tárgyalt közlekedési törvénycsomagban a 14 hazai kisvasút és megközelítőleg nyolcezer iparvágány működtetésének érdemi egyszerűsítését kezdeményezték. Eszerint a turisztikai célú, keskeny nyomtávú vasutak és a saját célú pályahálózatok üzemeltetőinek a javaslat elfogadása esetén a jövőben nem kell működési engedéllyel és vasútbiztonsági tanúsítvánnyal rendelkezniük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.