Holbrooke utolsó üzenete

Zord Gábor László
2010. 12. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Váratlanul elhunyt tegnap Richard Holbrooke veterán külpolitikus, aki Barack Obama különleges megbízottjaként az afganisztáni és pakisztáni kapcsolattartásért felelt. Az Egyesült Államok legtekintélyesebb aktív diplomatájának örökségét azonban főként nem ez, hanem a Clinton-éra Kelet-Európa-politikája és a Balkán pacifikálására tett erőfeszítései adják.
Holbrooke pénteken, a Hillary Clinton külügyminiszterrel folytatott megbeszélés közben lett roszszul és azonnal kórházba szállították, ahol 21 órás műtéttel próbálták helyrehozni az aortaszakadást. A tegnapi második műtétet már nem élte túl. Holbrooke utolsó, a pakisztáni származású sebészhez intézett szavai állítólag a következők voltak: „Be kell fejeznetek ezt a háborút Afganisztánban!”
A 69 éves diplomatát, aki beosztása miatt rendkívül fontos szerepet töltött be Obama kormányában, az elnök „az amerikai diplomácia igazi óriásaként” méltatta. A diplomatát felnőtt gyermekei és harmadik felesége, a magyar származású Kati Marton írónő gyászolják, de részvétközleményt adtak ki úgy az amerikai, mint a nemzetközi diplomácia szereplői is. A többek között helyettes államtitkári rangban, hazája németországi és ENSZ-nagyköveteként szolgált diplomata halála az afganisztáni és pakisztáni helyzet instabilitása miatt súlyos csapás Obama számára, aki a hétre tervezte helyzetértékelése nyilvánosságra hozatalát. Holbrooke tevékenysége legutóbbi posztján sem volt ellentmondásoktól mentes. Hillary Clinton elnökjelöltségét támogatva külügyminiszterségre tört, s amikor a győztes Obama kárpótlásul felkérte az afganisztáni és pakisztáni kapcsolattartásra, ő Indiát is kérte magának – Újdelhi tiltakozása miatt mindhiába. Legendássá vált, hogy kérlelhetetlen stílusában tárgyalt Hamid Karzai afgán elnökkel, akivel megbeszélésüket félbe kellett szakítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.