Januártól megújul a közmunka

Hírösszefoglaló
2010. 12. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendelkezésre állási támogatást 28500 forintos bérpótló juttatás váltja fel januártól, s aki 2012-ben igénybe akarja venni e szolgáltatást, jövőre legalább 30 napot állásban kell töltenie – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár. Ez utóbbi kötelezettség alól az mentesülhet, aki hat hónapos munkaerő-piaci képzésben vesz részt.
A kormányrendelet az önkormányzatoknak lehetőséget ad arra, hogy rendeletben írják elő a saját lakókörnyezet rendben tartásának kötelezettségét, s aki ennek nem tesz eleget, az kizárható az ellátásból. Míg a jelenlegi rendelet szerint a munkanélküli csak a képzettségének megfelelő, illetve annál egy szinttel alacsonyabb munkát köteles elfogadni, addig januártól minden, a munkaügyi szervezet által ajánlott állásra igent kell mondania.
Jövőre bővülhet a programban részt vevő vállalkozások köre is, hiszen a hátrányos helyzetűeket foglalkoztató vállalkozások legfeljebb nyolc hónapig a bruttó bér- és járulék 70 százalékát kapják meg, ha legalább 4 hónapig alkalmazzák a munkanélkülit. Az önkormányzatok mellett az egyházak, civil szervezetek és a kisebbségi önkormányzatok is részt vehetnek közmunkaprogramokban.

Kereseti statisztika. Az év első tíz hónapjában a bruttó átlagkeresetek 2,3, a nettó jövedelmek 7,9 százalékkal haladták meg a tavalyi szintet. Októberben átlagosan 1,2 százalékkal nőttek a nettó átlagkeresetek: a versenyszférában 3 százalékkal emelkedett, az állami szektorban pedig ugyanennyivel csökkent a jövedelem – áll a KSH legfrissebb jelentésében. Több mint egy százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma, s január és október között átlagosan elérte a 2,7 millió főt. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak átlagos bére 200700 forint volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.