Jobban védenék a környezetet

Hírösszefoglaló
2010. 12. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Támaszkodni kell a hagyományokra a döntések során, s figyelembe kell venni az utódokra gyakorolt hatást – jelentette ki Kövér László házelnök, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) elnöke a testület 2010–14-es ciklusának alakuló ülésén. Mint fogalmazott, a nemzet sorsa nem csak a természeti erőforrás fenntartható használatán alapul, ugyanis a jövő generációját sok más veszély is fenyegetheti, köztük a gazdasági, társadalmi tőke felélése, a kormányok jelennek élő költségvetési politikái, a nemzet demográfiai önfelszámolása. Az elnök azt kéri a kormánytól, rendszeresen terjessze eléjük az ország sorsát befolyásoló koncepciókat, így megvizsgálhatják azok jövőre gyakorolt hatását.
A grémium tárgyalt a fenntarthatóság és a nemzedékek közötti érdekek megjelenítésének lehetőségeiről az alkotmányban. Nagy Andor, az NFFT tagja, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának alelnöke elmondta, az unió 27 tagállamából 23 foglalkozik alkotmányában a környezetvédelemmel, a természeti erőforrások megőrzésével. Úgy vélte, az eseti bizottság javaslatánál többet kell beírni az új alaptörvénybe.
Majtényi Balázs, az ELTE Társadalomtudományi Kar egyetemi docense arra hívta fel a figyelmet, hogy az egészséges környezethez való jogot mindenkire vonatkozó egyéni jogként kellene értelmezni, és állami kötelezettséget lehetne rendelni mellé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.