Joe Biden: Assange high-tech terrorista

Az amerikai igazságügyi minisztérium minden eszközt megmozgat azért, hogy bizonyítani tudja, Julian Assange összeesküvésben vett részt, így bíróság elé állítható az Egyesült Államokban – mondta többek között Joe Biden amerikai alelnök egy interjúban, ahol egyúttal leterroristázta a WikiLeaks ausztrál alapítóját.

Balogh Roland
2010. 12. 30. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

High-tech terrorista – így nevezte Julian Assenge-t, a legutóbb negyedmillió amerikai diplomáciai iratot kiszivárogtató WikiLeaks alapítóját Joe Biden. Az amerikai alelnök – aki az amerikai NBC Találkozás a sajtóval című műsorában adott hangot ezen véleményének – a legmagasabb rangú washingtoni tisztségviselő, aki kemény szavakkal kommentálta az ausztrál állampolgárságú Assange munkásságát.
Biden kifejtette, az amerikai igazságügyi minisztérium és vezetője, Erci Holder éppen azon dolgoznak, miként lehetne bíróság elé állítani a jelenleg a kelet-angliai Suffolkban házi őrizetben tartózkodó 39 éves férfit. Mint elmondta, annak a lehetőségét keresik, hogy bizonyítani tudják, nem információkat kapott, hanem egy összeesküvésben vett részt. Jelenleg ugyanis az érvényes amerikai törvények szerint Julian Assange nem vonható felelősségre, ha bizonyítani tudja, hogy a titkosított információkat – mint újságíró – átadták neki. Az alelnök szerint az amerikai igazságügy azt vizsgálja, hogy Assange bátorította, ösztönözte-e a kiszivárogtatások miatt már korábban letartóztatott Bradley Manning amerikai hírszerző közlegényt. – Amenynyiben igen – érvelt Biden –, akkor Assange is minden további nélkül bíróság elé állítható, és felelőssé lehetne tenni a nemzetbiztonság elleni támadásért, miközben bizonyítanánk, hogy a hagyományos média szólásszabadságát továbbra is védi az amerikai alkotmány. Az azonban egyelőre még nem nyert bizonyítást, hogy a 23 éves, Irakban szolgálatot teljesítő Manning segédkezett volna a legutóbbi, az idén november 28-án megindult szivárogtatásban, a férfit ugyanis egy korábbi, szintén a WikiLeaksnek átadott adathalmaz kiszolgáltatásáért vették őrizetbe.

Őrizetlen atomhulladékok. Őrizet nélkül hagytak nukleáris szemétből származó anyagokat Jemenben – derült ki egy névtelen jemeni kormányzati tisztségviselő jelentéséből. Az idén január 9-re keltezett, az FBI-nak, a CIA-nak és az amerikai Belbiztonsági Hivatalnak, illetve a washingtoni külügynek is elküldött, a WikiLeaks által kiszivárogtatott irat szerint a jemeni országos atomenergia-bizottság helyiségeiben tárolt – piszkos bombák készítésére is alkalmas – kórházakból, egyetemi és agrárcélú kutatásokból származó hulladékokat fél éve kamerák nélkül tárolták, később pedig még az egyetlen biztonsági őrt is eltávolították. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.