Jön az új szerencsejáték-törvény

A jelenlegi jogszabály hiányosságai miatt új szerencsejáték-törvény elfogadását tartja szükségesnek a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca ráncba szedné az illegálisan működő és évente százmilliárdos forgalmat lebonyolító internetes fogadó- és pókeroldalakat. Az új törvényt jövőre fogadhatják el, az ágazat hosszú távú stratégiáján már dolgoznak.

Jakubász Tamás
2010. 12. 30. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új szerencsejáték-törvényre van szükség a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint. Mint megtudtuk, a szaktárca nemrégiben áttekintette a hazai szerencsejáték-ágazat helyzetét, és vizsgálódásai nyomán azt javasolta a kormánynak, változtassa meg a jogszabályt. A most életben lévő, 1991-ben elfogadott passzusok felett már eljárt az idő. Az elmúlt évtizedben – érvel a minisztérium – új folyamatok indultak el a szerencsejáték-piacon, ezeket kezelni kell, ami kizárólag a jelenlegi rendelkezések átfogó megváltoztatásával lehetséges. A témakörről december elején a kormány is tárgyalt.
A tárca a legnagyobb problémát az idehaza illegálisan működő online, azaz internetes fogadási és pókeroldalak térnyerésében látja. Mint azt korábban megírtuk, Magyarországon kizárólag adóhivatali engedély birtokában lehet a világhálón szerencsejátékot szervezni, és ilyen engedélye egyedül a Szerencsejáték Zrt.-nek van. Ennek ellenére tucatnyi olyan angolszász elnevezéssel illetett, magyar nyelvű honlappal találkozhatunk, amely internetes sportfogadási lehetőséget kínál, vagy arra buzdít, hogy kártyázzunk, pókerezzünk pénzben a világhálón. Ezeket az oldalakat magyar engedély nélkül üzemeltetik rendszerint adóparadicsomokban vagy offshore-országokban bejegyzett társaságok. Mivel a cégek külföldön székelnek, a magyar hatóságok tehetetlenek velük szemben: nem lehet rajtuk számon kérni a fogyasztóvédelmi szabályokat, és képtelenség őket hazai adófizetésre szorítani. Szakértők szerint az illegálisan, engedély nélkül működő internetes fogadási és pókeroldalak évente összesen nagyjából százmilliárd forintos bevételre tesznek szert itthon, és a hozzáértők azt sem zárják ki: esztendőnként több tízezer, esetleg százezer magyar polgár teheti kockára a pénzét ezen oldalak valamelyikén.
A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy a honi hatóságok megfelelően ellenőrizhessék a külföldön bejegyzett szerencsejátékcégeket, és a vállalkozásokat hatékony eszközökkel rászoríthassák a magyar szabályok betartására. A tárca közléséből kiderül: az új törvény mellett kialakítják a régóta szorgalmazott nemzeti szerencsejáték-stratégiát is. Az ágazat jövőjéről szóló elképzelések összerendezését már megkezdte a minisztérium, a munkába bevonják az érdekképviseletek, a Szerencsejáték Zrt. és az illetékes hatóságok képviselőit. A stratégia kidolgozását és elfogadását követi majd az új szerencsejáték-törvény megszövegezése, a jogalkotásban szintén szerepet kapnak a terület résztvevői, ismerői. Az online szerencsejátékot részletesen szabályozó új törvényt várhatóan jövőre fogadja el az Országgyűlés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.