Kárpátalja nem vevő a radikális nézetekre

„Kárpátalja helyzete rendkívüli. Ukrajna európai kapuja, egyúttal Európa s egyúttal Eurázsia hídfőállása. Ezt az adottságot ki kell használni!” – hangsúlyozta lapunknak Vagyim Karaszjov, a régióban legtöbb szavazatot szerző, Viktor Baloga vezette Egységes Centrum párt elnökségének vezetője. A „civilben” ismert politológus Karaszjov kiemelte még, hogy Kárpátalja az ország nyugati szeglete, de nem a politikai értelemben vett Nyugat-Ukrajna.

Stier Gábor
2010. 12. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fogyókúra. Nem átgondolt, csupán a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által kikényszerített reformként értékelte a közigazgatás radikális átszabásának bejelentését Vagyim Karaszjov, a kijevi Globális Stratégiák Intézetének igazgatója. Mint lapunknak elmondta, Viktor Janukovics elnök az IMF-nek a kiadások visszafogását előirányozó feltételét teljesítve, pénzhiánytól hajtva csökkentette 20-ról 16-ra a minisztériumok, míg 112-ről 62-re a kormányzati intézmények számát. Az eddigi 36 helyett ezután 17 tagból áll a kormány, a minisztertanács csaknem 1200 fős stábjának pedig csak a fele marad meg. (S. G.)


Kárpátalja nem illik bele a politikailag megosztott Ukrajnáról kialakult képbe. Sőt bizonyos mértékben cáfolja is ezt a helyzetet. Feszültségektől mentes, Kijevhez lojális viszonyulásával bizonyos értelemben ellensúlya Galíciának, amit az ukrán erők is megpróbálnak kihasználni. Vannak olyan vélemények, amelyek szerint ennek is köszönhető, hogy a megyei tanácsban először nem magyar az egyik alelnök.
A régió előtt álló legnagyobb kihívásnak a Kárpátalját jelenleg irányító párt befolyásos vezetője a munkahelyek hiányát tartja. Ezért, mint Karaszjov fogalmaz, sokan hagyják el otthonukat, s dolgoznak Magyarországon vagy Oroszországban. Ezt a potenciált szerinte jó gazdaságpolitikával, a helyi adottságok hatékonyabb kihasználásával be lehetne fogni a térség felvirágoztatásáért. A másik fő kihívás a régió etnikai sokszínűségéből adódik. Az Egységes Centrum politikusa szerint a kisebbségek érdekeit főképp a helyi, de a központi hatalomnak is figyelembe kell vennie. Különösen az oktatás területén. Karaszjov úgy véli, a magyar szak problémájának megoldását, tehát hogy ide az orosz szakokkal ellentétben magyarul felvételizhessenek a diákok, helyi szinten támogatni kell, de a szabályozás Kijevben dől el.
A politológus/politikus a magyar kisebbség politikai képviselete kapcsán fontosnak tartja megállapítani a belső szembenállást, s természetesnek tartja, hogy a hatalom mint olyan már csak a maga konzervatív jellegéből fakadóan is mindig a kevésbé radikális követeléseket támogatja. Karaszjov a szélsőségesen radikális Szabadság párt galíciai előretörését egyébként Kárpátaljára nézve már csak azért sem tartja veszélyesnek, mert szerinte itt nincs igény az ilyen Európa-ellenes élű, szélsőséges nacionalizmusra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.