Kezdődik a konzultáció

Egy kezdő óvodapedagógus vagy tanító alapfizetése az életpályamodell bevezetésétől kezdve a mindenkori minimálbér 160 százaléka, míg egy szaktanáré a 200 százaléka lehet – közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkársága.

2010. 12. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap délután nyilvánosságra hozta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkársága a készülő új közoktatási törvény és a pedagógus-életpályamodell koncepcióját. A tervezetben megerősíti lapunk korábbi információit, amely szerint hatodik tárgyként kötelező lesz természettudományos tárgyból is érettségizni, fokozatosan bevezetik az ingyenes tankönyvet az általános iskolában, valamint ismétlődő, súlyos fegyelmi vétség esetén a tanköteles gyerekek is eltilthatók lesznek a tanévtől, áthelyezés esetén pedig a szülőnek kell majd nekik másik iskolát keresni. Új elem, hogy a pedagógus-életpályamodellben meghatározott fizetési kategóriákat a mindenkori minimálbér – jövőre 78 ezer forint – alakulásához kötik. Egy pályakezdő óvodapedagógus vagy tanító alapfizetése a rendszer bevezetésétől kezdve a mindenkori minimálbér 160 százaléka, míg egy szaktanáré a 200 százaléka lehet, amely a pályán eltöltött évek számától, illetve a minősítések és képesítések megszerzésétől függően folyamatosan emelkedik. A nyilvános életpályamodell leszögezi azt is: az óvodapedagógusok és tanítók esetében nem szükséges külön pedagógusjelölti év, a tanárképzés azonban ezzel kiegészülve hatéves lesz. A tárca a nyilvánosságra hozatallal egyidejűleg nemzeti konzultációt kezdeményez, a szakmai javaslatokat december 30-ig várják az eletpalya@ nefmi.gov.hu, illetve a kozoktatas. [email protected] e-mail címre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.