Kidolgozták az átlépés szabályait

Döntött a kormány azokról az eljárási szabályokról, amelyek az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépéshez kapcsolódnak. Az Európai Parlament néppárti, szocialista és liberális frakciói felszólították az Európai Bizottságot az állami nyugdíjrendszer megerősítésére.

Török László
2010. 12. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy Anna kormányszóvivő megerősítette, annak a magán-nyugdíjpénztári tagnak, aki vissza akar térni az állami nyugdíjrendszerbe, semmit nem kell tennie, visszalépése automatikus. Ha a visszalépő tagnak reálhozama van, a nyugdíjpénztárnál írásban kell nyilatkoznia arról, hogy mit szeretne tenni e hozammal. Három lehetősége van: felveheti egy összegben, kérheti, hogy az egyéni számláján írják jóvá az állami nyugdíjbiztosítási alapban, illetve átutaltathatja önkéntes magán-nyugdíjpénztári számlájára. Akik nem nyilatkoznak a hozamukról, tájékoztató levelet kapnak, majd ha erre sem reagálnak, egy összegben kiutalják nekik a pénzt. A reálhozamok kifizetése áprilisban kezdődhet. Annak, aki úgy dönt, hogy marad a magánnyugdíjpénztárban, nyilatkozatot kell tennie 2011. január 31-ig. Ezt bármely nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál, a nyugdíjfolyósító igazgatóságnál, illetve az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnál is megteheti, ha pedig épp külföldön van az érintett, a Magyar Köztársaság külképviseletén is nyilatkozatot tehet.
A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) elégedett az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépést lehetővé tevő kormánydöntéssel, mert így a nyugdíjak kiszámításánál figyelembe veszik a gyermekneveléssel eltöltött éveket is.
Az Európai Parlament néppárti, szocialista és liberális frakciói közös állásfoglalásukban az állami nyugdíjrendszer megerősítésére szólították fel az Európai Bizottságot. Szájer József (Fidesz) felszólalásában kiemelte, a pénzügyi válság hatására számos országban nő a vonzereje a nagyobb biztonságot nyújtó állami nyugdíjpillérnek.
A magán-nyugdíjpénztári vagyon bevételezése a költségvetésben 2011-re 7 százalék körüli GDP- arányos rekordtöbbletet eredményez, az egyszeri rendkívüli bevételek kiesése után azonban a központi alrendszer egyenlege jelentősen romlik – áll a Költségvetési Tanács középtávú kitekintésében.

Nyolcmilliárdos program
Mintegy nyolcmilliárd forintos keretösszeggel oktatási, foglalkoztatási és lakhatási programot indít a kormány hátrányos helyzetű emberek és települések számára jövőre.

Nem támogatják
A kormány úgy döntött, nem támogatja a fideszes Rogán Antalnak azt az alkotmánymódosítási javaslatát, amellyel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének rendeletalkotási jogát az alaptörvénybe emelné.

Kész a munkaterv
Döntött a kabinet a jövő év első fél évének munkatervéről is, a kormány az uniós elnökség, az alkotmányozás és a strukturális reformok mellett minimum 12 törvénnyel készül. Javaslatot alkotnak például a katasztrófavédelmi rendszer fejlesztéséről, az egyházakról, a felsőoktatásról, a közpénzügyekről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.