Kis Sukoró: botrányos távolmaradás

A kis Sukoróként elhíresült törökbálinti ezerlakásos lakópark ügyében vizsgálatot kezdeményezett tegnap a parlament önkormányzati és területfejlesztési bizottsága. Az ügyet a Belügyminisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium is vizsgálja a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa mellett. A bizottság ülésén példátlan módon nem jelent meg az érintett város vezetője, nem mentette ki magát, és a helyettesítéséről sem gondoskodott.<br />

Szabó Anna
2010. 12. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A büntetőjogi felelősség kérdése is felvetődött a kis Sukoróként emlegetett óriás lakótelep ügyében, amelyet tegnap tárgyalt az Országgyűlés önkormányzati és területfejlesztési bizottsága. A grémium egyhangú szavazással úgy döntött, hogy az ügy összes körülményét vizsgálja meg a Belügyminisztérium, a Vidékfejlesztési Minisztérium és a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa, s ennek eredményét január 31-ig küldjék meg a bizottságnak. A kertvárosi, családi házas övezetbe építendő óriás lakótelep botrányt kavaró ügyében a bizottság meghívta Törökbálint polgármesterét, Turai Istvánt is, aki példátlan módon úgy döntött, nem jelenik meg a bizottság előtt. Ám nem mentette ki magát, sőt sem a város jegyzőjét, sem más helyettest nem küldött, hogy képviselje az építési engedélyhez hozzájáruló önkormányzatot.
– Döbbenetesnek és a bizottság történetében példátlannak tartom, hogy a nagy hullámot verő ügyben minden érintett fél megjelent, az önkormányzat részéről azonban senki nem jött el – fogalmazott az ülésen Kovács Zoltán, a bizottság fideszes elnöke. Hangsúlyozta: ha az illetékes tárcák, az ügyet már vizsgáló ombudsman hivatala és minden más érintett jelen tudott lenni, akkor érthetetlen, hogy éppen az óriás lakóparkot engedélyező önkormányzat nem óhajtott részt venni ezen. Szaló Péter, a Belügyminisztérium területfejlesztési és építésügyi államtitkára azt emelte ki, az eredeti terv szerint kertvárosias beépítettséget írtak elő a vitatott területre, ám később ezt módosították, így adhatták ki az engedélyt az óriás lakóparkra. Szaló a rendeletmódosításokat trükkösnek nevezte, és közölte, eljárási hibákat is elkövettek a változtatások során.
– A lakosságot nem tájékoztatták megfelelően a közvetlen közelükben 15 éves óriásberuházásról – mondta Szőke Péter, a Tükörhegyi Közéleti Egyesület vezetője, hangsúlyozva: a helyi lakosoknak még az úgynevezett ügyféljogkört sem adta meg az önkormányzat, holott az ezer lakás felépítésének minden környezeti terhét nekik kell viselniük. A bizottság tagjai nehezményezték, hogy nem lehet tájékoztatásnak elkönyvelni, ha a városháza egyik falára kiszögezik az éppen aktuális módosítási tervet. Az ülésen elhangzott: a törökbálinti beruházásban ugyanaz az izraeli vállalkozó érdekelt, aki a Club Aliga privatizációjában is részt vett, amit a Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés gyanújával vizsgál. Az ülésen felszólaló képviselők szerint az önkormányzat cinikusan kezelte a helyi lakosság érdekeit, és „eltapsolták a vagyoni értékű jogokat, ami felveti a büntetőjogi felelősséget”.
A körzet országgyűlési képviselője, Csenger-Zalán Zsolt (Fidesz) is elismerte, ki kell vizsgálni az ügyet. A beruházó Shikun Binui képviselője, Guranits Attila szerint „a helyben szokásos módon” értesítették a lakosokat, ám nem részletezte, a lakókat miképp kártalanítanák.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.