Kisebbségbe szorult a Mol

Hírösszefoglaló
2010. 12. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt napok intenzív felvásárlásai nyomán a horvát kormány és a horvát nyugdíjalapok részesedése nagy valószínűséggel már meghaladja a Mol eddigi részvényhányadát a horvát olajtársaságban – adta hírül a SEEbiz.eu horvát üzleti portál pénteken.
A lap elemzése szerint az elmúlt három napban a horvát nyugdíjalapok megmutatták, hogy komolyan kell venni a kisebbségi tulajdonosokat. Kedd óta ugyanis – amióta ismét zajlik a kereskedés az INA részvényeivel a zágrábi tőzsdén – 527 millió kuna (1 kuna 37,25 forint) értékben 186 347 részvény cserélt gazdát. Amennyiben az öszszes értékpapírt a horvát kormány és a nyugdíjalapok vásárolták meg, úgy sikerült kiszorítani többségi pozíciójából a magyar olajtársaságot, hiszen a horvátok így 47,198 százalékos részesedést birtokolnak, szemben a Mol 47,155 százalékával. A Mol kedden tette közzé nyilvános vételi ajánlatát az INA részvényeire, amelyekért 2800 kunát, december 2-i záróáránál 60 százalékkal magasabb összeget kínál. A kedden újraindult és minden korábbi forgalmi rekordot megdöntő kereskedés során csütörtök estig 2830 kunás árfolyamra ugrott fel és ott stabilizálódott az INA-papírok ára. A horvát nyugdíjalapok egyesülete csütörtökön elismerte a piaci pletykákat, miszerint valóban tagjaik vásárolják az értékpapírokat, mert azt jó befektetésnek tartják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.