Kísérleti vízilabda

Radványi Benedek
2010. 12. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén a szokásosnál komolyabb jelentőséggel bírt a 21 éven aluli férfi pólósoknak kiírt Komjádi-kupa. A magyar vízilabdasport felvirágoztatójáról elnevezett, vasárnap véget ért sorozatban ugyanis kipróbálták azokat a szabálymódosításokat, amelyeket alkalmazva talán népszerűbbé lehetne tenni a mára szinte a jugoszláv utódállamok és hazánk vetélkedésévé silányult sportágat. A Komjádi-kupán három változtatást teszteltek: a pálya méretét 30-ról 25 méterre csökkentették, a kiállítási időt 20-ról 30 másodpercre növelték, s nemcsak kapushárításkor, hanem blokk után is sarokdobás következett. Ezek közül a játéktér a szűkítése a legszembetűnőbb: az akciók felgyorsításán túl azzal a haszonnal is járna, hogy ott is pólózhatnának, ahol csak ekkora medencék vannak.
A hazai vízilabdasport egyik legjelesebb képviselője, a Komjádi-kupa eseményeit végigkövető olimpiai bajnokunk, Faragó Tamás ekként látta az általa is indítványozott szabályváltoztatások gyakorlati megvalósulását: „Egyértelmű, hogy a játék sokkal látványosabbá, akciódúsabbá vált attól, hogy kevesebb a fel-le úszkálás. Bevallom viszont, a kiállítási idő megnövelésében csalódtam, nem segítette elő, hogy a támadó csapat pontosabban játssza meg az emberelőnyt. A legközelebbi ifjúsági és serdülőkupákban új változatot próbálunk ki, hat helyett öt mezőnyjátékos lesz a vízben, s akit kiállítottak, ahelyett rögtön visszajöhet egy csere, amint a kiállított kiért a medence széléhez. Így ugyan jelentősen csökken az emberelőny ideje, de öt a négy ellen sokkal könnyebb kihasználni azt.”
A döntő és a bronzmeccs végeredménye – Honvéd–Eger 8-7, BVSC–Angyalföldi Sportiskola 6-4 – alapján az elsődlegesen remélt cél, a több gól nem valósult meg. Bátori Bence, a Honvéd csapatkapitánya szerint nem is lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az új szabályok megoldanák a póló problémáját. „Az alapok ugyanazok maradtak, ugyan a kisebb pálya miatt pörgősebb lett a játék, de nem állítom, hogy feltétlenül jobb így. Úgy gondolom, hogy ha huszonöt méter a játéktér, akkor elég öt mezőnyjátékos, így túl sokan voltunk” – mondta a felnőttek között is válogatott kerettag szinte szinkronban Faragó Tamással. Aki hozzátette, a kísérletezés nem öncélú: „Azt kell elérni, hogy a nézők minél jobban megértsék, mi zajlik a vízben, ne csak találgassanak.” Ezzel minden sportbarát egyetérthet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.