Koalíciós válságot mentett Klaus

Somogyi Mátyás
2010. 12. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos válságba keveredett az elmúlt napokban a cseh jobbközép kormánykoalíció. A krízist az állami környezetvédelmi alapot érintő korrupciógyanúval kapcsolatos hangfelvételek nyilvánosságra hozatala váltotta ki. Az ügy kapcsán lemondott Pavel Drobil környezetvédelmi miniszter, s leváltották az alap vezetőjét, aki a hangfelvételeket készítette. A Közügyek Pártja és a polgári demokraták (ODS) nézeteltérései még hétfőn este mélypontra juttatták a koalíciót. Radek John, a közügyesek elnöke, kormányfőhelyettes és belügyminiszter, valamint kísérete ekkor kivonult a tárgyalásról, s kilátásba helyezte, hogy pártja a parlament rendkívüli ülésén – amelyet a szociáldemokrata párt kezdeményezett – nem szavaz bizalmat a kormánynak.
Tegnap a koalíciós pártok vezetőit Václav Klaus államfő fogadta. A pártvezetők végül megegyeztek, hogy a kabinet a jelenlegi összetételben működjön tovább – közölte Klaus a bizalmi szavazás előtt. A megállapodásokért Klaus vállalt kezességet. Radek John bejelentette: pártjának képviselői nem támogatják a kormány megbuktatását célzó szavazást.

Kegyelem. Megkegyelmezett a cseh államfő a 89 éves Ludmila Brozová-Polednová volt csehszlovák kommunista államügyésznek, akit 2008 tavaszán hat év börtönbüntetésre ítéltek, mert 1950-ben közreműködött Milada Horáková korabeli polgári demokrata politikus halálra ítélésében. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.