Kolumbiába érkezett a napelemes hajó

Győr Ágnes
2010. 12. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kolumbiai Cartagena kikötőben állomásozik a világ legnagyobb, kizárólag napelemmel hajtott hajója, amíg hattagú személyzete hazautazik az ünnepekre. A 31 méter hosszú, 15 méter széles, svájci megrendelésre Németországban készült, 95 tonnás Turanor PlanetSolar szeptember 27-én indult világ körüli útjára a monacói kikötőből. A cél, hogy a személyzet kizárólag zöldenergia felhasználásával tegye meg az ötvenezer kilométeres távolságot. Útjuk az Atlanti-óceánon, majd a Panama-csatornán keresztül vezet. Jövőre átszelik a Csendes- és az Indiai-óceánt, végül a Szuezi-csatornán át térnek vissza a mediterrán térségbe. Decemberben rövid időre lehorgonyzott a katamarán Mexikó partjainál, hogy a tengerészek részt vegyenek a cancúni klímakonferencián.
A már több mint 80 napja hajózó, svájci, német, finn és francia szakemberekből álló társaság útját és kalandjait bárki nyomon követheti a www.planetsolar.org internetes oldalon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.