Körút Európában

Hírösszefoglaló
2010. 12. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyetértett az Európai Unió bővítésének fontosságában Orbán Viktor magyar és Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök tegnapi athéni megbeszélésein. A magyar kormányfő szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a találkozón Orbán Viktor közölte: a Horvátországgal folytatott csatlakozási tárgyalásokat szeretnék lezárni a magyar elnökség alatt, „hiszen a horvát csatlakozás világosan meg tudja mutatni az európai perspektívát valamennyi balkáni államnak”. A két miniszterelnök között egyetértés volt Románia és Bulgária schengeni övezethez csatlakozásában is – tette hozzá Szijjártó Péter. A sajtótájékoztatón Orbán Viktor elmondta, hogy az Európai Uniónak közös romastratégiára van szüksége, ezt Magyarország az EU soros elnökeként elő is fogja terjeszteni, és szeretné, ha a stratégiát az unió a magyar elnökség végéig, 2011. június 30-ig el tudná fogadni – olvasható a szóvivő közleményében. A kormányfő tegnap délután Nicosiában, a Dimítrisz Hrisztofiasz ciprusi elnökkel való beszélgetése során azt mondta, nagy érték a kis és közepes méretű európai uniós tagországok együttműködése, ezért ezt meg kell erősíteni.
Orbán Viktor ma Bécsbe, majd Pozsonyba látogat az uniós elnökségre való felkészülés jegyében. Szlovák vendéglátójával, Iveta Radicová miniszterelnökkel az európai politika általános kérdéseiről, a magyar EU-elnökség prioritásairól, valamint az Európai Unióval összefüggő közös érdekekről is tárgyal majd a szlovák kormányhivatal sajtóosztálya szerint. Azokról a kérdésekről, amelyek az elmúlt években vitákat váltottak ki a két ország kapcsolatában, ezúttal csak érintőlegesen tárgyal majd a két kormányfő, tartva magukat júliusi budapesti megállapodásukhoz, amely szerint ezeket a témákat a két fél a kormányközi vegyes bizottságokban vitatja meg.
Orbán Viktor munkaebéden tárgyal a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) vezetőivel. Berényi József, az MKP elnöke lapunknak elmondta, a találkozón mindenképpen felvetik, hogy csalódás számukra az államnyelvtörvény napokban elfogadott módosítása, amely továbbra is jelentősen korlátozza a kisebbségi nyelvhasználatot Szlovákiában, de felvetik azt a kérésüket is, hogy a magyar kormány a határon túli magyarságot is kapcsolja be az EU-elnökség idejére tervezett kísérőrendezvények előkészítésébe és lebonyolításába. A magyar kormányfő pozsonyi látogatásával kapcsolatban Bugár Béla, a Most – Híd vegyes párt elnöke azt nyilatkozta, várják székházukban Orbán Viktort, de ha nem kíván velük találkozni, „tudomásul vesszük és a szerint rendezkedünk be”. Az elnök leszögezte, ők partneri kapcsolatokra törekszenek, de függőségi viszonyt nem fogadnak el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.