Koszovó csalódott

Sebestyén Imre
2010. 12. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Koszovóban a polgároknak a fele sem ment el vasárnap szavazni. Másutt ez szinte természetesnek is vehető, de nem a tavalyelőtt függetlenné vált Koszovóban, ahol az új ország első parlamenti választásait tartották. Ám a lelkesedés elmaradt. Az Európa-párti jelszavak itt már eléggé üresen csengenek, hiszen az országot a külföldön dolgozó albánok és a nemzetközi segély tartja el. A bűnözés és korrupció ugyanis elriasztja a külföldi befektetőket, akik munkahelyeket teremthetnének, amire Koszovó egyedül nem képes. Európa legfiatalabb országának a lakossága is – életkorát tekintve – a legfiatalabb. S a fiatalok nagy tömegei munka nélkül vagy igen alacsony bérből tengődnek.
Ez a szegénység és kiábrándultság tükröződik a részvételi arányon, de részben az eredményeken is. Hiszen a harmadikként befutó párt, az Albin Kurti vezette Önrendelkezés – amely a nemzetközi közösség jelenléte ellen is fellépő emberek elégedetlenségét a leginkább artikulálta – 16 százalékot szerzett, s fontos tényezővé vált a koszovói politikai színtéren.
A választásokat a nem hivatalos eredmények szerint Hashim Thaci kormányfő pártja nyerte 31 százalékkal, a második helyen pedig a legnagyobb rivális, a Koszovói Demokratikus Szövetség 25 százalékkal. A Hágában perbe fogott Ramush Haradinaj volt kormányfő vezette Szövetség Koszovó Jövőjéért nevű párt könyvelhet el még számottevő eredményt a 12,5 százalékával. A szerb listák közül az Önálló Liberális Párt volt a legsikeresebb. Az Ibartól délre mintegy 22 ezer szerb szavazott, északi részekre vonatkozó adatok még nincsenek.
Mivel egy párt sem szerzett a kormányalakításhoz szükséges többséget, a Koszovói Demokrata Párt jelezte, hogy egy kisebb albán párttal és a kisebbségi nemzeti közösségek pártjaival kívánja létrehozni a kormánykoalíciót. Mivel a szerbeknek minimum tíz képviselőjük lesz a 120 tagú koszovói parlamentben, nincs kizárva, hogy a többség létrehozásakor rájuk is számítanak. Oliver Ivanovics, a szerb kormány Koszovó-ügyi minisztériumának államtitkára hibásnak nevezte azoknak a szerbeknek a döntését, akik részt vettek a választásokon. Kijelentette, hogy a koszovói kormány megalakulása után megkezdődik a párbeszéd Belgrád és Pristina között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.