Közlekedési káosz Európában

Megbénult a közúti és légi közlekedés Európa több országában, miután tegnap jelentős havazás volt a térségben. Sorra törölték a budapesti járatokat Németországban, Hollandiában, Svájcban, de még a szomszédos Ausztriában is. A Ferihegyről induló gépek rendben felszálltak. Hazánkban a hét végén csúszós utakra kell számítani. A tegnap kezdődött havazás ma intenzívebbé válhat.

Grimm Balázs
2010. 12. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tilos sózni. Az érvényben lévő rendelet szerint százezer forintos bírságot róhatnak ki arra, aki a régi módszert használva sóval síkosságmentesít. Ugyanakkor ötvenezer forintra is megbüntethetik azt a háztulajdonost, aki nem tisztítja meg a háza előtti járdát. Létezik szer, ami megfelel az előírásoknak, ez azonban jóval drágább, mint a só. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár az RTL Híradójának elmondta, a környezetbarát termék valóban többe kerül, de a só okozta költségek nincsenek benne az anyag árában. Éppen ezért termékdíjat szeretnének bevezetni a sóra, várhatóan 2012 januárjától.


Óriási ciklon határozta meg tegnap Európa nyugati felének időjárását, ennek egyik hulláma okoz ma nálunk is jelentős havazást – tájékoztatta lapunkat Jenki Szilvia meteorológus. Elmondta, a kontinens nyugati felén Norvégiától Spanyolországig mindenhol esett a hó. Hazánkban ma hajnalban vált erősre a havazás. A szakember országosan 5-15 centiméter hólepelre számít, ami a csípős hideg miatt hétfőig megmarad. Hófúvás, jeges utak nehezíthetik a közlekedést – fűzte hozzá.
A fagy és az egyes helyeken lehullott húsz centiméteres hó miatt kamionok ezrei vesztegeltek tegnap a franciaországi autópályák pihenőhelyein – jelentette az MTI. A határátkelők zárva voltak az Alsó-Rajna-vidéken, a teherautókat visszafordították Németország felé.
Nagy mennyiségű hó hullott Svájcban is Genf körzetében, egy időre a város repülőterét be is kellett zárni. Zürichben a légikikötő tovább működött, de több tucat járatot töröltek, más gépek késtek. Németországban a havazás miatt járatkimaradások, illetve jelentős késések voltak a stuttgarti, a müncheni, a düsseldorfi és a berlini repülőtéren. Egyedül Frankfurtban 150 légi járat nem indulhatott el. A kaotikus útviszonyok miatti balesetekben három ember életét vesztette Bajorországban. Az utakon több kilométeres torlódások alakultak ki. A helyenként húsz centiméteres hó fennakadásokat okozott a vasúti közlekedésben is. Hasonló volt a helyzet Romániában, Angliában, Belgiumban és Olaszországban is.
Ferihegyen nem okozott gondot a tegnapi hószállingózás, több járat viszont nem érkezett meg Münchenből, Frankfurtból, Bécsből – közölte Hardy Mihály. A Budapest Airport kommunikációs igazgatója az előrejelzések ellenére biztos abban, hogy a budapesti légikikötőből ma is gond nélkül elindulnak a gépek. Ferihegynek 80 járműből álló hóflottája van, nagyobb, mint egy megyei közútkezelő cégnek. Az előírások szerint erős havazás esetén is egy órán belül meg kell tisztítani a két kifutópálya közül legalább az egyiket – tette hozzá. Hardy Mihály azt javasolja az utazni készülőknek, hogy indulás előtt érdeklődjenek a légitársaságuknál a járatokról. Előfordulhat ugyanis, hogy nem érkezik meg Budapestre az a gép, ami innen indulna tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.