Kudarc után is egyedi esély

Tegnapi álmunk a magyar győzelem és a svéd pontvesztés volt a női kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjében. Ám a valóságban csapatunk megsemmisítő, 27-19-es vereséget szenvedett a sportági középhatalomnak sem számítható Hollandiától, így az is nehezen fogalmazható meg, ma a svédekkel szemben mi az első számú tét. Papíron persze világos: még mindig az elődöntő!

Ballai Attila
2010. 12. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddigi legkorábbi összecsapásukon olyan bágyadtan kezdtek a mieink, mintha felborult volna a bioritmusuk. Az ellenfél elszáguldott 5-1-ig, Mátéfi Eszter ezért már öt perc után időt kért, és innentől legalább néhány átlövés betalált. Ám több labda is célt tévesztett, és a melléből ebben a sportágban sem született még gól. Játékosaink szünetig nem érték utol sem saját magukat, sem a hollandokat, a 10-15 nem sok jóval kecsegtetett. Csupán a hollandok relatív gyengeségében bíztunk, sokáig ők sem akarták elhinni, hogy nyerhetnek. Jellemző, hogy amikor a 48. percben hatra csökkent a különbség, riadtan kértek időt, de nem volt mitől, azaz kitől tartaniuk. Együttesünk 25 technikai hibát vétett, ami két meccs elvesztéséhez is elég; még szerencse, hogy 60 perc alatt csak egyszer lehet kikapni, akkor viszont borzasztóan, 27-19-re. Keserveinket tovább mélyítette, hogy Tomori piros lapot érően lerúgta magáról a rá tehénkedő ellenfelét – ha minden energiát sikerült volna a játékra összpontosítani, most fényes diadalról tudósítanánk.
Így viszont azt rögzíthetjük, hogy a magyar válogatott az őskor óta másodszor maradt alul a hollanddal szemben. Az első pofon az 1989-es B vb-n csattant, a szomszédban, Dániában, ahol a második vonal világversenyén a 13. helyen zárt együttesünk. Hogy ezúttal hányadik lesz, rejtély. A francia–svéd meccsre azzal a tudattal ültünk fel a lelátóra, hogy szigorúan elméletileg még az első tíz pozíció bármelyike számításba jöhetett. Mátéfi Eszter szövetségi kapitány persze nem tekintett ennyire előre, székelyes makacssággal mondta: „A svédek ellen majd eldől, hol a helyünk. Most bután és rengeteg hibával kézilabdáztunk, könnyű gólokat és önbizalmat ajándékoztunk a hollandoknak, mi pedig ez utóbbit elveszítettük, a hitünkkel együtt.”
Utóbbit valamelyest kezdtük visszanyerni, kizárólag a franciáknak köszönhetően. Hiszen a 2. félidőben nemegyszer vezettek négy góllal, ám az 50. percre, részben a dán bírók miatt is döntetlenre alakult az állás. Csakhogy a franciák újítottak, kicsikarták a 22-21-es sikert, és ezzel számunkra infarktusos helyzetet teremtettek. Ha ugyanis válogatottunk ma legyőzi a svédeket, akkor akár az egymás elleni összevetés, akár a magyar, svéd, francia hármas kör alapján elődöntős! A tegnap látottak után erre gondolnunk se lenne szabad, mégis kötelező: áprilisban oda-vissza elintéztük a skandinávokat, és a sportban minden nap új hősök születnek. A sors ehhez most egyedi esélyt adott.

Tegnapi eredmények. Hollandia–Magyarország 27-19, Franciaország–Svédország 22-21, Norvégia–Ukrajna 32-19. Mai műsor: Franciaország–Ukrajna 16.15, Magyarország–Svédország 18.15, Norvégia–Hollandia 20.15.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.