Kulcsár, Kamuti és a vakbélműtét

V Í V Á S

2010. 12. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap a férfi és női tőrcsapatok versenye volt a vívó-ob programján az Angyalföldi Sportközpontban, ahol a férfiak döntőjében az MTK 45-33-ra verte a Csatát, a nőknél a Honvéd 45-34-re a Törekvést; s bizony izgalmasabb, hogy ki irányítja majd a szövetségi kapitány nélkül maradt fegyvernemet. Miután Szekeres Pál helyettes államtitkárrá avanzsált, a posztot ideiglenesen Solti Antal töltötte be a párizsi vb-ig, de az ottani szerény eredmények borítékolták az újabb váltást. Ám az, hogy a szövetség elnöksége a párbajtőrözőkkel sikeres Kulcsár Győző alá rendelje a tőrözőket is, kemény ellenállást szült.
– Az év nem a terveink szerint alakult, de ettől még nem kellene gyámság alá helyezni bennünket. Megoldjuk a feladatainkat saját erőnkből is. Úgy gondoljuk, hogy a szakmai alelnök, Kamuti Jenő koordinálhatná a munkát, s ha kell, rendet is csapna közöttünk. Az alapszabályunk egyébként is rögzíti: vagy egy kapitány irányítja a teljes válogatottat, vagy három szakvezető dolgozik, önálló jogkörrel a fegyvernemek élén. S ezt csak a közgyűlés módosíthatja – szögezte le Solti Antal. Egy másik korábbi kapitány, Bernát Zoltán véleménye szerint erős kapitányra lenne szükség, aki kőkeményen követel, s bár attól elzárkózott, hogy nevet említsen, nyílt titok, hogy ő jelenti a Kulcsár-párti kisebbséget.
A négyszeres olimpiai bajnok kérdésünkre, vállalná-e az elnökség esetleges felkérését, kitérő választ adott: „Nem tudom… A kérdés az, hogy a társaság akar és tud-e egy irányba menni. Gyámságról nem kell beszélni, nem kiskorúakról van szó. Számomra úgy tűnik, mintha menekülnének valami elől a tőrözők. Holott csak el kellene dönteniük, vállalják-e a munkát. Jenő gyerekkori haverom, kiváló versenyző volt, de edzőként nem dolgozott. Ha ő kerül a tőrözők élére, az olyan, mintha a vakbélműtétem után azt hinném, hogy én is tudok operálni, de ezt neki is elmondtam” – nyilatkozta sarkosan Kulcsár Győző.
– Győző régi barátom, no comment – reagált Kamuti a hasonlatra, de az elképzeléseit megosztotta velünk. – Tizenkét különböző névjegyem van, nem egy újabb címre hajtok, hanem segíteni szeretnék. Egy-két szakembertől eltekintve mindenki személyesen megkeresett, hogy engem képzel el a fegyvernem élére. Az edzéseket természetesen nem én tartanám, de felügyelném a munkát – mondta el a kétszeres olimpiai ezüstérmes.
A csütörtöki elnökségi ülés előtt a kardozóknál is képlékeny a helyzet. Nébald György lemondása után a Kovács Tamás, Pézsa Tibor, Szabó Bence trióból kerülhet ki az új szakvezető. Szabónak nincs szakedzői diplomája, Kamutihoz hasonlóan papíron legfeljebb „koordinátor” vagy vezetőedző lehetne; Kovács és Pézsa is szívesen dolgozna vele együtt. Ami biztos: valahogy egységet kellene teremteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.