Leállhat a kenyérsütés a multiláncoknál

Információink szerint nem kizárt, hogy fideszes képviselők már ma a parlament elé terjesztik az agrárpiaci rendtartásról szóló törvényt módosító javaslataikat. Az egyik lényegi változtatás az lenne, hogy a jövőben bevezetnék az úgynevezett előállítási ár alatti értékesítés tilalmát.

Dénes Zoltán
2010. 12. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drágább tojás az új ketrecben. Az európai tojástermelők jövőjéről vitatkoztak az Európai Parlament tegnapi plenáris ülésén. Glattfelder Béla fideszes néppárti képviselő szerint amiatt, hogy 2012. január 1-jén betiltják a hagyományos ketrecek használatát az unióban, az európai gazdálkodók súlyos versenyhátrányba kerülnek az EU-n kívül származó importtal szemben. A hazai termelői érdekszövetségek szerint a gazdák 25 százaléka nem tud megfelelni az új szabályoknak, amelyek miatt a tojás drágulni fog. Tabajdi Csaba szocialista uniós képviselő is tiltakozott a jogszabály életbe léptetése ellen. Felszólalásában elmondta: „megveregethetjük a saját vállunkat, hogy milyen jól élnek az európai tyúkok, miközben gazdaságok ezrei mennek majd tönkre, és munkahelyek szűnnek meg”.


Lapunk úgy értesült, hogy már ma a törvényhozás elé kerülhetnek azok a javaslatok, amelyekkel tovább erősítenék a multinacionális kereskedőcégek beszállítóinak védelmét fideszes képviselők. A tervezet a már most is élő beszerzési ár alatti értékesítés mellett bevezetné az önköltségi ár alatti forgalmazás tilalmát. A Népszabadság is beszámolt tegnapi számában arról, hogy a Fidesz agrárpolitikusai az agrárpiaci rendtartásról szóló jogszabály módosítását tervezik.
A tervezett változások leginkább a pékségeket is működtető multiláncokat érintenék hátrányosan, mivel a vevőcsalogatónak használt, saját sütésű kenyeret és pékárukat nyilvánvalóan előállítási áruknál alacsonyabban teszik ki polcaikra. Ezt Varga László, a Pékszövetség elnöke is megerősítette lapunknak. Hozzátette: a szövetség maga is javasolta, hogy törvényben tiltsák az előállítási költség alatti értékesítést. Ez azt jelenti, hogy azoknak a kereskedelmi egységeknek, amelyek élelmiszer előállításával is foglalkoznak, önköltségi számítást kellene készíteniük. Ebbe például a kenyér esetében nemcsak a liszt, élesztő, só árát, hanem a felhasznált energia árát és a bérkiadásokat is bele kellene számolniuk. A szakember elképzelhetetlennek tartotta, hogy egy kilogramm kenyér a mai viszonyok között kilónként 150 forint alatti költséggel elkészülhet. A pékek az idén már egy százalék körüli jövedelmezőségüket is elveszítették. Varga szerint jelentős problémákat jelent az is, hogy az utóbbi időben megjelentek az iparágban az albán vendégmunkások, akik sokan vannak és jórészt feketén dolgoznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.