Legyen Balaton régió!

2010. 12. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közvetlenül lehessen uniós források kedvezményezettje a Balaton, váljék önálló költségvetési régióvá a három megye és a három regionális fejlesztési tanács metszéspontjában lévő országrész! – hangzott el ismét a már két évtizedes igény, ha úgy tetszik követelés a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) Siófokon tartott hét végi ülésén. Az eseményen egyhangú szavazással választották meg a szervezet elnökének Bóka István fideszes országgyűlési képviselőt (képünkön), Balatonfüred polgármesterét. Az új elnök a javaslat kapcsán kifejtette, hogy mivel a jövő évi költségvetés már szinte kőbe vésett, ezért 2011-ben már elsősorban a 2012-es esztendőre kell koncentrálni. El kell készíteni például a térség középtávú intézkedési tervét, számba kell venni a fejlesztésre fordítható hazai és egyéb forrásokat, ahhoz pedig, hogy a Balaton közvetlenül is uniós támogatáshoz jusson, a következő hétéves uniós költségvetési ciklus elindulása, vagyis 2014 előtt kell felkészülni.
Az uniós források lehívása fontos lenne, a tanács ugyanis a pénzhiány miatt nem tudja maradéktalanul megvalósítani a terveit. Mint az Ruzsics Ferenc, a szervezet általános alelnökének, egyszersmind Keszthely polgármesterének szavaiból kiderült, a vízbiztonsági munkaprojekt megvalósításáról és az Európa kulturális tava projektről a szűkös költségvetési keret miatt le kellett mondaniuk. Nem jutott pénz a Balaton védjegyrendszer kidolgozására és a Játékos Balaton program folytatására, illetve kibővítésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.