Leleplezi az ET Thaci sötét múltját

Munkatársunktól
2010. 12. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország attól tart, hogy a korábbi, Koszovóval kapcsolatos gyakorlathoz hasonlóan most is agyonhallgatják azt a vizsgálatot, amelynek eredménye szerint Hashim Thaci koszovói kormányfő a 90-es években maffiaszerű hálózatot vezetett. Mint Szergej Lavrov külügyminiszter fogalmazott, ha bebizonyosodik, hogy valóban megtörténtek az Európa Tanács (ET) jelentésében szereplő állítások, akkor Thaci emberiesség elleni bűncselekményeket követett el.
A The Guardian birtokába került, két éven át tartó vizsgálat jelentésében az FBI-ra és más hírszerzési forrásokra hivatkoznak, s mások mellett állítólag név szerint megnevezik Thacit, mint aki társaival együtt megszerezte a heroinkereskedelem irányítását. A jelentésben, amelyet a vizsgálatot lefolytató Dick Marty emberi jogi szakértő ma mutat be Párizsban európai diplomatáknak, Thacihoz közel álló személyeket azzal is vádolnak, hogy titokban foglyokat hurcoltak Albániába a koszovói háború után, ahol állítólag a szerbek közül néhányat megöltek a veséikért, amelyeket aztán a feketepiacon adtak el.
Koszovó a jelentés nyilvánosságra hozatala esetén jogi ellenlépéseket helyezett kilátásba az ET ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.