Leminősítés fenyegeti a spanyolokat

Hírösszefoglaló
2010. 12. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette tegnap Spanyolország egyébként magasan elsőrendű adósosztályzatait a Moody’s Investors Service. A távirati iroda közlése szerint a hitelminősítő cég nem tartja kizártnak, hogy a spanyol gazdaság finanszírozási stresszhelyzetbe kerül, és az ibériai állam sebezhetőségét csak fokozza a törékeny piaci helyzet. Indoklásában a Moody’s kiemelte: bár nem látja veszélyben a spanyolok fizetőképességét, s arra sem számít, hogy az ország az euróövezet államainak pénzügyi támogatására szorul, ám a jövő év komoly kihívás elé állíthatja a spanyol kormányt. A kabinetnek ugyanis – a tervezett privatizáció bevételein felül – további 170 milliárd eurót kell előteremtenie, miközben a regionális kormányzatok is igényt tarthatnak újabb 30 milliárd euróra. A hitelminősítő szerint az összegek megszerzése a tőkepiaci bizalmatlanság miatt nem mutatkozik egyszerűnek.
Eközben a Standard and Poor’s megerősítette tegnap Szlovákia hosszú és rövid távú szuverén hitelbesorolását, abban bízva, hogy északi szomszédunk képes lesz úrrá lenni mostani államháztartási nehézségein.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.