Lukasenko ismételhet

Stier Gábor
2010. 12. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Semmi kétség nem fér hozzá, hogy a vasárnapi elnökválasztást a hivatalban lévő Alekszandr Lukasenko nyeri. Így gondolja ezt a központi választási bizottság elnöke is, aki név említése nélkül úgy vélte, hogy a tíz jelölt közül csak egynek van reális esélye az államfői poszt elnyerésére.
Lukasenko azonban nyugodtan készülhet negyedik elnöki ciklusára, hiszen az ellenzék annyira gyenge és megosztott, hogy igazán még megnehezíteni sem tudja az elnök dolgát. Lukasenko még azt is megengedheti magának, hogy behunyja a szemét az engedély nélkül tartott ellenzéki gyűlések felett. A liberálisabb arculat megvillantásával a mostani kampány a korábbiaknál szabadabb volt, így az ellenzéki jelöltek a nyilvánosság előtt tárgyalhattak egymással, vitatkozhattak a tévében vagy a közrádióban. Ezt elismerte a választást megfigyelő Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet is. Ez a helyzet tehát kétségkívül kényelmes a hatalom számára, hiszen a lakosság többsége nem lát alternatívát a kihívókban, míg a Nyugat abban az illúzióban ringathatja magát, hogy Lukasenko képes a demokratizálás irányába mozdulni.
Az elnököt azonban ismét nem löki majd semmilyen kényszer a reformok felé, hiszen még a választások előtt kiegyezett Moszkvával. Ez egyben azt is feltételezi, hogy jövőre ismét olcsóbb gázt és olajat kap, amely a rendszer stabilitásának egyik alapja. Cserébe Minszknek gyorsan ratifikálnia kell a hármas vámunióról kötött szerződést. Az orosz befolyás visszaerősödése az egyensúlyozás jegyében a nyugati nyitásba vetett illúziókat is helyre teszi, mindemellett elemzők egyik oldalon sem vonják kétségbe, hogy a belorusz stabilitás és függetlenség záloga ma még minden hibája ellenére is Alekszandr Lukasenko.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.