MDF-es pártpénz a Seychelle-szigetekről

Egy titokzatos, pénzmosásra is alkalmas Seychelle-szigeteki cégtől 50 millió forintot kapott az MDF 2009 májusában – bizonyítja a lapunk birtokába került szerződés. Olyan dokumentumok is eljutottak hozzánk, amelyeket a párt belső szabályzataival ellentétben Dávid Ibolya helyett Herényi Károly írt alá. Utóbbi azt állítja: nem történt szabálytalanság.

Munkatársunktól
2010. 12. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az MDF 2008–2009-es gazdálkodását érintő vizsgálata során számos anomáliára bukkant – tudta meg lapunk. A jelenleg Makay Zsolt elnökletével működő párt vezetéséből senki nem akart nyilatkozni, alsóbb szintről viszont úgy értesültünk, a szervezetben – épp az ÁSZ-vizsgálat nyomán – belső ellenőrzés indult. A feltáró munka során a cél a teljes átvilágítás, így azon ügyeket mindenképp vizsgálják, amelyek jogi, akár büntetőjogi következményekkel járhatnak. A teljes megújulást hirdető MDF-nek imázsszempontból is érdeke lehet a korábbi évek zűrös ügyeinek kiteregetése és a felelősök megnevezése is. Az idén lezáruló belső vizsgálat eredményeinek ismeretében feljelentések is fognak születni.
*
A 2010-es parlamenti választás kampányában az MDF számos szerződést kötött a Capital Research közvélemény-kutató kft.-vel. Ezeket a párt nevében rendre Herényi Károly írta alá. Az MDF pénzügyi és gazdálkodási szabályzata szerint viszont az elnökhelyettes csak a gazdasági igazgatóval együttesen, 50 millió forintig vállalhat kötelezettséget; a pártelnök eddig az összeghatárig egyedül is hozhat döntést, 100 millióig az elnök és az elnökhelyettes, efölött pedig az országos elnökség dönthet pénzügyekben. Az említett megállapodásokat viszont csak Herényi írta alá, aki – mint írtuk – elnökhelyettesként a gazdasági igazgató nélkül semmilyen kötelezettséget nem vállalhatott volna. Kérdés, hogy miért nem Dávid Ibolya szignálta a megállapodásokat, hiszen neki egyedül is joga lett volna ehhez.
A fentieknél cifrább az a dokumentum, amelynek kötelezettségvállalójaként Dávid Ibolya nyomtatott neve felett Herényi szabadkézi aláírása látható.
A legérdekesebb azonban az a kölcsönszerződés, amelyet az MDF 2009 májusában kötött az offshore-paradicsomként ismert Seychelle-szigeteki Zirconia Trading Ltd.-vel. Hogy az akkor még parlamenti párt miért éppen a feltárhatatlan hátterű forrástól kért 180 ezer eurót, rejtély; mint ahogyan az is, hogy tulajdonképpen ki áll a Zirconia Ltd. mögött. Ami viszont biztos: a nagyjából 50 millió forint értékű megállapodást is Herényi jegyezte, aki akkoriban ráadásul csak „mezei” tag volt, hiszen addigra már elnökhelyettesi pozícióját is elveszítette. A volt képviselő azt mondta lapunknak: a dologban semmi visszás nincs, őt Dávid Ibolya hatalmazta fel a szerződések megkötésére. – Szerintem volt – ezt válaszolta arra kérdésünkre, a pártelnöknek volt-e joga arra, hogy egyszemélyi döntéssel ruházzon rá hatásköröket.

vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.