Medián: Nincs alkotmányozási kényszer

MN-összeállítás
2010. 12. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem érzékel alkotmányozási kényszert a közvélemény, de a többség fontosnak tartaná, hogy az új alaptörvényt népszavazás erősítse meg – derül ki a HVG számára készített Medián-felmérésből. A kutatás szerint a lakosság 27 százaléka gondolja úgy, hogy új alkotmányra lenne szükség, s a kormánypárti szavazóknak is csak 41 százaléka vélekedik így. A válaszadók 38 százaléka szerint nincs szükség új alkotmányra, elég a mostanit módosítani, 18 százalék szerint még módosítani sem kell.
A lakosság négytizede szerint a Fideszt a kétharmados parlamenti többség felhatalmazza új alkotmány életbeléptetésére. 53 százalék ezzel szemben úgy gondolja, mivel áprilisban még nem volt ismert az új alkotmány tervezete, a választók nem is adhattak rá felhatalmazást. Komoly nézetkülönbség alakult ki abban a kérdésben, tartalmazzon-e az alkotmány hivatkozást a Szent Koronára, a magyarság keresztény gyökereire. Mindkét pont kapcsán többségben voltak a támogatók, ugyanakkor e tételeket hagynák ki a legtöbben az új alaptörvényből (40-40 százalék). A megkérdezettek 45 százaléka foglalná alkotmányba mindkét hivatkozást.
Csaknem az összes válaszadó belevenné az alkotmányba az élethez való jogot, s 69 százalék támogatná a halálbüntetés kiszabását egy-egy súlyosabb esetre – még a magukat liberálisnak vallók nagyobb része is. A válaszadók 54 százaléka nem adna választójogot a határon túli magyaroknak (egyedül a Fidesz szavazótáborában vannak többségben, akik ezt megadnák). A megkérdezettek csaknem hattizede inkább engedélyezné az eutanáziát, s a legtöbben az abortusz szabályozását sem szigorítanák.

Csökkenő népszerűség. Orbán Viktor tetszési indexe öt százalékponttal esett, ahogyan a többi fideszes politikusé is csökkent – derül ki a Szonda Ipsos felméréséből, amelyet a Nol.hu tett közzé. A Szonda szerint két MSZP-s javított: Gyurcsány Ferenc három, Szekeres Imre egy százalékot. A listán Gyurcsány így is az utolsó előtti a sereghajtó Dávid Ibolya előtt. A sort Orbán Viktor vezeti, őt Schmitt Pál és Kósa Lajos követi. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.