Médiaügyben Orbán válaszolt a kritikákra

Munkatársunktól
2010. 12. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A készülőben lévő új médiatörvényt bírálta tegnap a washingtoni székhelyű Freedom House. A nemzetközi civil szervezet szerint „ez a magyar kormány legújabb olyan kezdeményezése, amely fenyegetést jelent a sajtószabadságra”. A leendő jogszabály alapján a kiegyensúlyozatlan tájékoztatás miatt bírsággal lesznek sújthatók a magánkézben lévő médiumok. A Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) és a Dél- és Kelet-európai Médiaszervezet (SEEMO) pedig tényfeltáró küldöttséget indít Magyarországra, hogy a sajtószabadság helyzetéről tájékozódjon – közölte az utóbbi szervezet.
Orbán Viktor miniszterelnök tegnap – uniós körútjának bécsi állomásán – visszautasította az új médiaszabályozási rendszerrel kapcsolatos bírálatokat. – A szabályozás nagyon európai – fogalmazott, hozzátéve: a javaslatnak nincs egyetlen olyan főbb paragrafusa sem, amely ne szerepelne más uniós rendelkezésben. Szükség van egy új és „stabil” alkotmányra, és az új médiaszabályozás ennek a részét képezi – közölte Orbán Viktor. Az új médiarendszer hatékonyabb, autonómabb és szabadabb lesz, mint az előző volt, amely két pártnak az 1990-es évek elején született alkuján alapult – fejtette ki.
Tegnap a parlament jövő évi költségvetésének vitájában kiderült: Rogán Antal (Fidesz) olyan módosítást nyújtott be, amely elvonná a közmédia működésére betervezett mintegy 29 milliárd forintot. Az összeg a Műsorszolgáltatás Támogató és Vagyonkezelő Alaphoz kerülne. A képviselő indokolása szerint ez a médiafinanszírozás terén megvalósult átalakulás lekövetését szolgálja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.