Megbénult a frankfurti repülőtér

Százezrek karácsonyát, köztük valószínűleg sok száz magyar utazóét is elrontotta a Nyugat-Európa reptereit megbénító havazás. Brüsszel, London és Frankfurt légikikötőiből nem vagy csak jelentős késésekkel közlekednek a járatok.

Nagy Áron
2010. 12. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az időjárási körülmények Budapesten továbbra is megfelelők a téli üzemeléshez, több nyugat-európai repülőtéren a szokatlanul erős havazás jelentős késéseket okozott, vagy megbénította a légi közlekedést. Az előrejelzések szerint ez akár napokig is eltarthat – közölte lapunkkal a Budapest Airport (BA) Zrt. kommunikációs igazgatója. Hardy Mihály éppen ezért azt javasolta az utazás előtt állóknak: mielőtt elindulnának a Ferihegyi repülőtérre, érdeklődjenek a járatuk indulásáról az adott légitársaságnál. Mivel a legforgalmasabb európai légikikötők, a londoni Heathrow, illetve a brüsszeli és frankfurti repülőterek is törölték járataik zömét, sok száz magyar ragadhatott külföldön karácsony előtt. Pontos adatokat a BA Zrt. kommunikációs vezetője egyelőre nem tudott közölni, mivel Ferihegy is csak a Lufthansától kapott tájékoztatást. Ez azonban jól érzékelteti a helyzet súlyosságát, ugyanis csak a német cégnek 1800 utasa ragadt hazánkban. Azokról, akik nem tudtak elindulni, a légitársaságoknak kell gondoskodniuk – közölte Hardy Mihály. Ez történhet úgy, hogy a cég kerülő úton juttatja célba utasait, illetve más légi-, busz- vagy vasúttársaságnál keres helyet nekik. Ha erre sincs mód, akkor szállásról, de legalább az ellátásról gondoskodniuk kell – tette hozzá a szakember.
Pesszimista hangulat uralkodik a londoni Heathrow üzemeltetői között, akik szerint az időjárás miatt nemcsak a járatok kétharmadát, hanem százezrek karácsonyát is törölni kell – derült ki a The Telegraph híradásából. A brit napilap szerint a hetek óta tartó sarkvidéki tél mellett azonban egyre többen okolják a világ legforgalmasabb repülőterének vezetőit, mondván, kellő felkészültség nélkül mentek neki a téli szezonnak. A Heathrow-n tegnap egyébként 189 ezer, ma 206 ezer, holnap 212 ezer utasnak kellett volna megfordulnia. Budapestre naponta három gépet közlekedtet a British Airways, ezek közül tegnap egy sem szállt fel. Hasonló kritika érte a brüszszeli repülőteret, amelynek vezetői hétfőn jelentették be, hogy elfogyott a fagymentesítő folyadék, ezért máig leállítják a forgalmat. Az utolsó pillanatban azonban mégis sikerült beszerezni a speciális anyagot, így tegnap, ha járatkimaradásokkal és késésekkel ugyan, de folytatódott a légi közlekedés.
A legrosszabb helyzetbe azonban a frankfurtiak kerültek. A Majna menti város légikikötőjében tegnap reggel öt órától szüneteltették a forgalmat. Végül több mint háromórás megfeszített munkával sikerült hó- és jégmentesíteni a kifutókat. Figyelemmel azonban arra, hogy hétfőn az 1400 járatból 376-ot töröltek, s tegnap is számos járat kimaradt a helyzet normalizálódása még ideális meteorológiai viszonyok mellett is napokig eltarthat. Sajtóhírek szerint Frankfurt 80 kilométeres körzetében nincs szabad szállodai szoba, és még így is sokan a repülőtéren kényszerültek tölteni az éjszakát. Nekik tábori ágyakat, élelmiszert és egy bohócot küldtek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.