Megfontoltan költjük az ünnepi forintokat

Az emberek kétharmada legfeljebb 30 ezer forintot szán a karácsonyi ajándékvásárlásra, egy százalék viszont több mint százezer forintot is megengedhet magának. A férfiak kevesebb időt szánnak a vásárlásra, s inkább hipermarketekben, outletekben költenek, míg a nők a kisebb boltokat részesítik előnyben.

Hajdú Péter
2010. 12. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a gazdasági helyzet miatt a legtöbb családban szerényebb lehet az idei karácsony, mint tavaly, de továbbra is sokan készülnek ajándékkal az ünnepekre, ugyanakkor jobban megnézzük, mit és hol vásárolunk. A felnőtt lakosságnak csaknem kilenc tizede tervezi ajándék vásárlását, s mindössze nyolc százalék nem szeretne e célból költeni – derül ki a KutatóCentrum
és a Marketing&Media friss felméréséből.
A megkérdezettek kétharmada legfeljebb 30 ezer forintot szán szerettei megajándékozására, 15 százalék viszont akár ötvenezer forintot is elkölthet az ünnepig hátralévő egy hétben, míg ennél nagyobb összeget kevesen engedhetnek meg maguknak: alig egyszázaléknyian vannak, akik 100 ezer forintnál többet költenek ajándékra.
– A szerényebb karácsonyt igazolja, hogy a vásárlók nagy része a hipermarketeket és az outleteket célozza meg, mert itt jut a legolcsóbban az árukhoz – jelentette ki Sütő Anna, a kutatás vezetője. Eltérő a férfiak és a nők stratégiája. A férfiak a gyors és hatékony vásárlás hívei, azaz mindent egy alkalommal és egy helyen szeretnének megvenni, ezért a nagy bevásárlóközpontokban költik el a pénzüket, s leginkább a műszaki cikkeket keresik. Ezzel szemben a gyengébbik nem képviselői a kisebb boltokat részesítik előnyben, több alkalommal is szívesen szánnak időt az ajándékok beszerzésére, és leginkább ruhafélékkel kedveskednek családtagjaiknak.
A fiatalok között ugyan többen vannak, akik tervezik ajándék vásárlását, viszont szerényebben költenek a felnőtteknél: 83 százalékuk 30 ezer forintnál kevesebbet szán ajándékra. A TakarékPont hálózat és a Xallis Consulting decemberi felmérése azt mutatja: ennek ellenére bőkezűbbek, mint tavaly: a 14–25 év közötti korosztályba tartozók fele idén többet szán ajándékokra, mint egy évvel ezelőtt, s még ötödük sincs, aki kénytelen visszafogni karácsonyi kiadásait. A leggálánsabbak 5-10 ezer forinttal fejelik meg a tavaly ajándékra szánt összeget, de sokan vannak, akik kétezer forinttal emelik az ünnepekre szánt pénzt.
Az átlagosan 23 ezer forintos összegből a legtöbben négy családtagot, ismerőst ajándékoznak meg, de sokan vannak olyanok is, akik két-három személyre költik el ezt a pénzt. A felmérés adataiból világosan látható, hogy a korábbi tendencia megfordult, s idén több, de kisebb értékű ajándékot vásárolnak a fiatalok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.