Meghalt a kezelt, elítélték az ápolónőt

Munkatársunktól
2010. 12. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogerős döntésével enyhítette a Baranya Megyei Bíróság annak az ápolónőnek a büntetését, aki két éve pólóval és pelenkával ágyhoz kötözött és ezzel halált okozott egy 44 éves betegnek a bólyi Fogyatékos Személyek Otthonában.
A vallomás szerint a súlyosan szellemi fogyatékos nő nem hagyta társait aludni, ezért kötözték meg. Csakhogy a kötése olyan szoros volt, hogy abból nem tudott szabadulni, és segítséget sem tudott kérni. A gondozók másnap reggel vették észre, hogy a légzése leállt, az életét nem lehetett megmenteni. A másodfokon eljáró bíróság az ápolónőt a Pécsi Városi Bírósággal megegyezően foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek, de nyolc hónapos fogházbüntetésének felfüggesztését kettőről egy évre csökkentette.
A megyei bíróság most azért enyhítette a büntetést, mert az ügyben mások felelőssége is felmerült. Az ágyhoz kötözés a főápoló tudtával bevett szokás volt az intézményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.