Megsemmisítik a hamis mézet

Vasvári Éva
2010. 12. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pult alóli árusítás, bizonytalan eredet, kétes élelmiszer-biztonság – a Magyar Nemzet leleplező cikke és a Hír Televízió Panaszkönyv című műsora nyomán újabb fejezettel bővült a mézbotrány krónikája. Most Fazekas Gyula, a magyar–német tulajdonú Pannon Honig Kft. egyik tulajdonosa és ügyvezetője, a Magyar Mézkereskedők és Mézcsomagolók Egyesületének volt elnöke került bajba, aki a cég gödöllői irodájában munkatársunknak kínálta – számla nélkül – az ellenőrizhetetlen eredetű mézet.
Az ügyben szerettük volna szóra bírni Bognár Lajos helyettes államtitkárt, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) elnökét, ám csak írásban reagált az elnöki titkárság. Ezek szerint az illetékes kerületi főállatorvos a Hír TV hétfői adását követő egy órán belül ellenőrzést tartott a telephelyen és minden terméket zárolt. A másnapi vizsgálat megállapította: kisebb mennyiségű jelölt és nagyobb tétel ismeretlen eredetű mézet, illetve jelöletlen propoliszt és méhviaszt tároltak a helyszínen. Az azonosíthatatlan, illetve fogyasztásra alkalmatlan tételeket megsemmisítik. Mivel a kft. irodája tiltott módon árusított, ezért a hatóság eljárást indított a vállalkozás ellen, amely a megsemmisítés költsége mellett pénzbírságra számíthat. A fogyasztók a céggel szemben érvényesíthetik kártérítési igényeiket. Pillanatnyilag nincs információ arról, hogy az értékesítés a német tulajdonostárs tudtával történt-e, ezért a partner felelősségét csak a vizsgálat későbbi szakaszában lehet megállapítani.
Levélben kérdéseket intéztünk a németországi Binder GmbH-hoz is. A cégtől azt tudakoltuk, miként értékelik magyar üzlettársuk piaci magatartását, illetve hasonló eset elképzelhető-e a német piacon. Lapunk megkereste Klenáncz Józsefet, a Magyar Mézkereskedők és Mézcsomagolók Egyesületének elnökét is, aki e poszton nemrégiben Fazekas Gyulát követte. Az elnök – állítása szerint – először tőlünk értesült a legújabb mézbotrányról, így nem kívánt reagálni a hírre. Kérdésünkre, miszerint – az általunk elmondottak alapján – elképzelhetőnek tartja-e Fazekas Gyula kizárását az egyesületből, azt válaszolta: miután áttekintik az ügyet, az esetleges kizárásról demokratikus úton, voksolással fog dönteni a szervezet, s személy szerint ő is a „szavazófülke magányában” fejezi ki majd személyes véleményét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.