Menekültek vesztek a viharos tengerbe

Munkatársunktól
2010. 12. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sziklának csapódott, majd elsüllyedt egy zsúfolt kishajó helyi idő szerint szerdán az Ausztráliához tartozó Karácsony-szigetnél. A szerencsétlenségben legkevesebb huszonheten életüket vesztették – közölték a hatóságok a BBC tudósítójával. A tegnap délutáni mérleg szerint a tragédiát negyvenketten élték túl. Szemtanúk elmondták, nem tudtak segíteni a bajbajutottakon, mert a bárka a viharos időben egy nehezen megközelíthető sziklának csapódott, ahol darabokra tört. Feltételezések szerint iráni és iraki menekültek ültek a járműben. Az Ausztráliától 2600 kilométerre lévő szigeten bevándorlási központ működik. Wayne Swan helyettes belügyminiszter a baleset után közvetlenül még azt nyilatkozta, hogy csempészhajó szenvedett balesetet, azt azonban nem tudta megmondani, hogy milyen nemzetiségű. Összesen negyvenegy embert mentettek ki a roncsok közül a háborgó vízből, egy túlélő pedig maga evickélt a sziklák szabdalta partra. A mentők tájékoztatása szerint harminc embert kellett sérülések miatt ellátásban részesíteni, hárman kritikus állapotban kerültek kórházba. A hatóságokat a Karácsony-sziget lakói értesítették, miután meghallották a menekültek kiáltozását.

Násznép tragédiája. Indiában, ugyancsak szerdán, legkevesebb huszonkilencen (huszonöt nő és négy gyermek) vesztették életüket, amikor násznépet szállító busz zuhant egy víztározóba. A szerencsétlenség Bangalore városától 145 kilométerre történt. Összesen öt embernek sikerült a tározó partjára úszni – tudta meg a Reuters hírügynökség. A balesetet az okozta, hogy a sofőr elveszítette uralmát a jármű fölött, és letért az útról. A hatóságok nem tudják pontosan, hogy a buszon mennyien utaztak, búvárok kutatnak túlélők után.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.