Mozgósítás Észak-Koreában

Az időjárási viszonyok miatt elhalasztották azt a dél-koreai éles tüzérségi gyakorlatot, amely újra felkorbácsolta az indulatokat a két Korea között. Ennek ellenére Phenjanban éles tűzparancsot adtak ki a tüzérségnek, az ENSZ BT pedig tegnap délután zárt ajtók mögött vitatta meg a helyzetet.

MTI
2010. 12. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszaszolgáltatott katonák. Pak Rim Szu észak-koreai tábornok tegnap közölte, megtalálták több száz, az 1950–1953-as koreai háborúban elesett amerikai katona maradványait, és azokat Phenjan visszaadná az Egyesült Államoknak. Pak csontvázak fotóit – és egy dögcédulát is – megmutatta az egyéb ügyek miatt az észak-koreai fővárosba látogató Bill Richardsonnak. (MTI)


Észak- és Dél-Korea állítsa helyre és használja is az egymás közti katonai forródrótot a fegyverszüneti vonal térségében történő incidensek esetén – javasolta a phenjani látogatáson részt vevő Bill Richardson. Az MTI által is idézett amerikai Új-Mexikó állam kormányzója ugyancsak javaslatot tett egy észak- és dél-koreai tagokból álló katonai bizottságra, amelyhez csatlakozna az Egyesült Államok is, hogy együtt ellenőrizzék a Sárga-tenger vitatott hovatartozású övezeteit. Bill Richardson Pak Rim Szu észak-koreai tábornokkal folytatott megbeszéléseit követően az amerikai CNN hírtelevíziónak elmondta, feszült a légkör a Koreai-félszigeten, ezt pedig még inkább növelte Szöul bejelentése, hogy éleslövészeti hadgyakorlatot tart Jonpjong-szigeten, a Phenjan által is magának követelt övezetben. Észak-Korea az ilyen gyakorlatokat területe megsértésének tartja. Novemberben Szöul hasonló hadgyakorlatot tartott a térségben, és akkor Észak-Korea válaszul ágyúzni kezdte a partjaitól mindössze 11 kilométerre fekvő Jonpjong-szigetet. A támadásban két dél-koreai katona és két építőmunkás meghalt.
Közben Oroszország kérésére tegnapra összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését, ahol zárt ajtók mögött tárgyalták meg a kérdést. Információk szerint a BT-tagok a diplomáciai rendezés mellett tették le voksukat, és ezért arra kérték Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt, azonnal küldjön egy ez ügyben közvetítő delegációt a térségbe. A brit Reuters információi szerint az észak-koreai hadsereg néhány órával az ENSZ BT-találkozó előtt készültségbe helyezte a kommunista ország tüzérségét, és éles tűzparancsot adott ki katonáinak.
A megbeszélés előtt egyébként önmérsékletre szólította fel a két Koreát Kína és Oroszország külügyminisztere. Jang Csie-cse (Yang Jiechi) arról beszélt Szergej Lavrovval, hogy a félszigeten érezhetően fokozódik a feszültség, és várható, hogy a helyzet súlyosbodni fog. Kína ellenez minden olyan lépést, amely rontja a helyzetet – emelte ki a kínai külügyminiszter. Kína és Oroszország külön-külön szombaton már felhívta a figyelmet a háborús veszélyre. Mindezek ellenére Szöul fenntartja magának a jogot, hogy a területén gyakorlatot tartson – derül ki dél-koreai forrásokból –, de egyelőre a december 18–21. közötti időszakra tervezett katonai akciót időjárási okok miatt elhalasztották.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.