Mozog az iszaptározó fala

Lapzártánk után döntött a parlament az ajkai térséget sújtó vörösiszap-katasztrófa miatt elrendelt vészhelyzet meghoszszabbításáról. Pintér Sándor belügyminiszter szerint még most is mozog az átszakadt tározó északi fala.

Török László
2010. 12. 30. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Devecser és Kolontár térségében továbbra is fennáll a veszélyhelyzet, de a kormány a szükséges intézkedéseket megtette – fogalmazott napirend előtti felszólalásában Pintér Sándor. A belügyminiszter emlékeztetett arra, hogy októberben tíz ember meghalt, amikor az ajkai vörösiszap-tározó gátja átszakadt és elöntötte a környező településeket. A belügyminiszter kifejtette, hogy a tízes tározó északi fala most is mozog, ezért elengedhetetlen újabb védőgátak építése. – Az elsődleges védőgát már elkészült, a másodlagos gát pedig hamarosan készen lesz. A kármentesítés folyamatban van – jelentette ki Pintér Sándor. Vona Gábor (Jobbik) szerint a kormány a katasztrófa után megtette a szükséges intézkedéseket, de ma már csak látszatintézkedések történnek. Az LMP-s Jávor Benedek azt kifogásolta, hogy a vörösiszap-lerakót még nem építették meg, és a Marcal folyó medre sincs megtisztítva. A szocialista Gőgös Zoltán szerint a területen csak részleges kárenyhítés történt.
– Eddig több mint háromszáz család kapott százezer, illetve százötvenezer forintos juttatást az ajkai térségben, de a kárt szenvedett vállalkozók is kétszázezer forintos támogatáshoz jutottak – közölte Tállai András belügyi államtitkár interpellációra reagálva. A politikus elmondta, idáig másfél milliárd forint folyt be a Magyar Kármentő Alapba, az összeg szétosztásáról az önkormányzati tisztségviselőkből megalakult kármentő bizottság dönt. Tállai András szerint a jövőben az ingóságok vásárlását finanszírozzák majd az alapból. A kormány lapzártánk után döntött egyébként az október 6-án kihirdetett vészhelyzet meghosszabbításának engedélyezéséről is.
Az Országgyűlés döntött a helyi önkormányzatokról szóló törvény módosításáról, amelyben egy korábbi alkotmánymódosításhoz igazították a nem közgyűlési tag alpolgármestereknek a felmentését. A jogszabály ugyanakkor lehetőséget teremt több aljegyző kinevezésére is a fővárosi kerületekben, a megyei jogú városokban és a megyei önkormányzatoknál.
A polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló elfogadott módosítás lehetővé teszi a polgármesteri fizetések csökkentését. A helyi önkormányzatokról szóló törvény módosítása után megszűnik annak a polgármesternek a megbízatása, akit a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltottak, vagy bűntett miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek.
A köztisztviselők jogállásáról szóló törvényhez benyújtott módosítókat is elfogadott a parlament, amelyek nyomán lehetővé válik, hogy a közszolgálati jogviszonyt a munkáltató felmentéssel indokolás nélkül megszüntethesse. Az új szabály célja az is, hogy a felmentési idő két hónap legyen.
A honvédelemről és a honvédséggel összefüggő egyes törvények módosításáról is zárószavazás volt. Döntöttek az önkéntes tartalékos rendszer felállításáról, és arról, hogy a kiképzett tartalékos (volt hivatásos, szerződéses, önkéntes tartalékos katona) esetében a hadkötelezettség korhatárát megemeljék. Az előterjesztő szándéka az is, hogy a fegyveres biztonsági őrség tagjaihoz hasonlóan szabályozzák a honvédség objektumainak őrzését ellátó személyi és vagyonvédelmi tevékenységet végző személyek formaruha-viselését.
Megszűnik a súlyponti kórházak fogalma, módosulnak a kórházi kapacitások szabályai, változik a patikaalapítás és -működtetés rendszere. Az egészségügyi szabályokat több helyen átrendező, a parlament által hétfő este elfogadott salátatörvény alapján a Mefedron kábítószernek minősül majd. Ebbe a törvénycsomagba került be, hogy a Költségvetési Tanács köztársasági elnök által jelölt tagjának megbízatása 2010. december 31-én megszűnik. Ez azt jelenti, hogy a szervezet jelenlegi vezetője, Kopits György leváltható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.