Nagy kedvezmény a nőknek

A kormány a nők, az édesanyák erőfeszítéseit és kettős helytállását kívánja elismerni azzal a példa nélküli kedvezménnyel, hogy korhatár nélkül nyugdíjba mehetnek azok, akik negyven évig járulékfizetői voltak a nyugdíjrendszernek – jelentett be Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter tegnap a parlamentben.

Munkatársunktól
2010. 12. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nők negyvenéves járulékfizetés utáni kedvezményes nyugdíjba vonulásáról szóló törvényjavaslat expozéjában Réthelyi Miklós elmondta, a törvényjavaslat célja az is, hogy erősítse a generációk közötti együttműködést, mivel az utóbbi nyolc év rossz kormányzása szembefordította egymással a társadalom csoportjait, a fiatal korosztályokat az idősekkel, a gyermekeseket a gyermektelenekkel, és szétzilálta a családokat. A nemzeti erőforrás miniszter bejelentette, legalább harminckét év munkaviszonyt is elegendő igazolni, ha a negyven évhez hiányzó időben az igénylő gyermeknevelés miatt volt távol a munkától, de a gyermektelen nőket is megilleti a negyven év munka utáni nyugdíjazás.
Kifejtette, a szolgálati idő számítási szabályai nem változtak, továbbra is figyelembe kell venni a szakmunkástanuló-időt, a felsőoktatás nappali tagozatán 1998 előtt folytatott tanulmányok idejét, az ápolási díj, valamint a munkanélküli-ellátás idejét. A bevezetendő új kedvezménnyel – a nyugdíjkorhatár elérésekor megállapított ellátásokhoz viszonyítva – akár hat-tíz évvel hosszabb nyugdíjfolyósítási idő keletkezik. Ezt Réthelyi szerint járulékfizetéssel kell megalapozni, ezért nem vehetők figyelembe a jogosultságnál a járulékfizetéssel nem fedezett, illetve a kedvezményes járulékfizetéssel teljesített idő. Előbbire a felsőoktatásban eltöltött, utóbbira a szakmunkástanuló-időt hozta fel példaként. A gyermekneveléssel eltöltött időre viszont járulékfizetés nélkül is vonatkozik a jogosultság. Kiemelte, a nyugdíj összegének a kiszámításánál minden szolgálati időt el kell ismerni, ám csak azok vehetik igénybe ezt a lehetőséget, akik a nyugdíjba vonulással megszüntetik a munkaviszonyukat.
A törvényjavaslat tartalmazza a nyugdíjbiztosítási egyéni nyilvántartólapos adatszolgáltatási kötelezettség meghosszabbítását, és kedvezőbb lehet a nyugdíj mellett munkát vállalók számára befizetett nyugdíjjárulékuk ellenében járó nyugdíjemelés megállapításának szabályozása. Jelenleg ezt csak akkor kaphatják meg, ha legalább 365 napon át fizetik a járulékot. A jövőben ezt minden évben el kellene számolni a ledolgozott napok számától függetlenül, és ezeket visszamenőleg is elismerik. A törvény elfogadásával megszűnik az a korlát, miszerint a szolgálati idő megállapítását legfeljebb tíz évvel a nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően lehet kérni. Réthelyi Miklós arra is kitért, hogy a jövőben az egészségkárosodott emberek a nyugdíjkorhatárt megelőzően tíz évvel akkor is választhatja a rokkantsági nyugdíjat, ha rehabilitálhatónak minősítették.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.