Nagy skandináv fölény

Munkatársunktól
2010. 12. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svédektől Lillehammerben elszenvedett 24-19-es vereségével női kézilabda-válogatottunk szerda este befejezte szereplését az Európa-bajnokságon, így tegnapra egyetlen feladata maradt. A hazaérkezés, amelyet amszterdami átszállással sikeresen oldott meg. Az Eb egészére ugyanezt már nem mondhatjuk el, hiszen a mérleg három győzelem és vereség volt, ám hogy ez összességében a kilencedik vagy a tizedik helyet jelentette, az a dániai középdöntő tegnapi zárásától függött. Nem mintha lényeges különbség lenne a két pozíció között, de a végül megszerzett tizedik hely az 1996-os, dániai kontinensviadal negatív csúcsának beállítását jelentette.
Együttesünk a realitásoknak megfelelően így nem szerzett kvalifikációt a jövő decemberi, brazíliai világbajnokságra, ahová júniusban oda-visszavágós selejtezőn juthat el. Mivel a kontinensviadalon bekerült a legjobb tizenkettő közé, így a vasárnapi sorsoláson kiemelt lesz, és a következő nyolc ellenfél közül csíphet majd el egyet: Németország, Szerbia, Izland, Szlovénia (az Eb 13–16. helyezettjei), Csehország, Lengyelország, Macedónia, Törökország (az előselejtező csoportelsői). Mondani sem kell, hogy a német vagy a szerb rivális jelentősen megnehezítené az utat a vb-re, ami még mindig csak közbülső állomás lenne a londoni olimpia felé.
Ahová a mostani Eb aranyérmese máris közvetlen kvalifikációt szerez. A szombati elődöntők Románia–Svédország és Dánia–Norvégia párosításban zajlanak majd Herningben, azaz Dániában, és ez legalább azt garantálja, hogy az északon immár hagyományosnak tekinthető dán–norvég finálé ezúttal elmarad.
A norvégok kapcsán, de részben a mieink védelmében annyit még illendő megjegyezni, hogy szerda éjszaka, lapzártánkat követően a második középdöntő hatos utolsó összecsapásán iszonyatos, 35-13-as csapást mértek az egy nappal korábban a magyarok ellen még fickándozó hollandokra. Csupán a svédektől szenvedtek tehát vereséget, a dánok pedig tegnap kaptak ki először, immár tét nélkül 30-29-re Montenegrótól, azaz Skandinávia fölénye szilárdabbnak, a mi szempontunkból nyomasztóbbnak tűnik, mint valaha.
Ezen csak egy nemzet változtathat, Románia, amely az új sportági nagyhatalom, Montenegró legyőzése árán verekedte be magát a legjobb négybe (s tegnap, tét nélkül 35-20-ra kikapott az oroszoktól). A franciák végül, köszönhetően a második körben elért három sikerüknek, az 5–6. helyért folytathatják, ám hogy kivel szemben, az lapzártánkkor még kétséges volt.
Az viszont egészen egyértelmű, hogy gyakorlatilag az összes délszláv náció, valamint a svédek lábra kapásával minőségében és mennyiségében is egyre erősödik a konkurencia. A magyar válogatott rövid és hosszabb távú kilátásairól Sport7fő magazinunkban közlünk részletesebb elemzést, immár annak tudatában, hogy a vasárnapi sorsoláson kit sodort utunkba a vakszerencse.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.